Primele alegeri libere şi democratice – Sirienii din Craiova şi-au ales reprezentanţii

0
411

Sirienii din Craiova şi-au ales, sâmbătă, reprezentanţii pentru Congresul Naţional care urmează să aibă loc la Bucureşti, pe 15 februarie. Evenimentul s-a desfăşurat la hotelul „Flormang” din Bănie şi a strâns laolaltă aproape 100 de sirieni. Dintre aceştia, drept de vot au avut doar 60. Înfiinţarea comunităţii „Siria liberă” din România a avut loc într-o perioadă importantă şi decisivă în istoria contemporană a Siriei.

„Primăvara arabă a ajuns şi în Siria, după patru decenii de tiranie şi nedreptate, poporul sirian s-a răsculat şi a protestat în demonstraţii paşnice cerându-şi libertatea şi demnitatea care i-a lipsit atât de mult. Este pentru prima oară când organizăm alegeri libere şi democratice. Trebuie să fim atenţi cine ne va reprezenta la Bucureşti…”, a precizat dr. Ahmad Chawi, reprezentant al comunităţii din Craiova. În urmă cu trei luni, la Bucureşti au avut loc alegeri interimare şi s-a decis ca până sâmbătă comunitatea siriană din Craiova să fie condusă de dr. Nedal Khalouf.

„Noi dorim o comunitate civilă”

Pentru că la nivelul comunităţii din Craiova au avut drept de vot 60 de sirieni, au fost desemnaţi şase şi aceştia au fost aleşi dintre cei zece care şi-au depus candidatura. «Comunitatea noastră, din păcate, mult timp nu a fost reprezentată, motiv pentru care am decis să înfiinţăm Comunitatea „Siria liberă” din România, care este o asociaţie civilă socio-culturală, non-profit, non-politică şi care are ca obiect de activitate păstrarea identităţii, culturii şi patrimoniului cultural. Pe de altă parte, această asociaţie apară drepturile sirienilor rezidenţi în România şi se angajează să respecte  principiile drepturilor omului. Cu alte cuvinte, noi vrem o comunitate civilă, nu una condusă prin ambasadă, aşa cum s-a încercat de multe ori, şi vrem să scoatem în evidenţă şi să promovăm tradiţiile şi cultura poporului sirian. Cheia succesului ar consta în solidaritatea noastră, a sirienilor. Dacă suntem uniţi, putem să rezolvăm foarte multe probleme ale sirienilor stabiliţi în România», a subliniat dr. Bayan Nabil. Astfel, zece membri ai comunităţii din Craiova s-au înscris în cursa electorală pentru cele şase posturi care îi vor reprezenta la Capitală. Cei zece care şi-au depus candidaturile au completat un tabel nominal în care erau trecute datele personale, cetăţenia, vârsta etc. Alegerile s-au desfăşurat pentru prima oară “prin vot secret”, fiecare exprimându-şi opţiunea scriind numele celor doriţi, adică şase nume din cele zece.

„Dorim să promovăm doar oameni de calitate”

Trei dintre participanţi au obţinut peste 95% din sufragiile electorilor, demonstrând că se bucură de o mare susţinere din partea comunităţii. Este vorba de Nedal Khalouf, Bilal Kabati şi Adham Al Tarshe. Ceilalţi doi sunt Abdualah Al Housni şi Omar Jumaa. „Cred că cel mai important lucru de când a început Revoluţia în Siria a fost acela de a aduce la cunoştinţă oamenilor că dorim să promovăm doar personalităţi, oameni de calitate. În primul rând vreau să subliniez ideea că nu avem nici un scop politic, deşi la nivel naţional suntem peste 7.000 de sirieni. Această comunitate este constituită legal, pe principii sănătoase şi acest lucru l-am început acum şase luni, mai timizi la început, dar pe parcurs ni s-au alăturat şi cei care erau pe pesimişti vizavi de demersul nostru. Am încercat să facem şi noi o împărţire pe zone, care încadrează centrele universitare, cu comunităţi puternice de sirieni, aşa au rezultat cinci zone. Am avut deja alegeri la Timişoara, unde au avut drept de vot mai mulţi sirieni, în jur de 200, aşadar reprezentarea acestora la Bucureşti va fi mai consistentă, astăzi (n.r. – sâmbătă) la Craiova, săptămâna viitoare la Cluj şi apoi la Constanţa. În februarie se va afla şi cine va reprezenta Bucureştiul. Congresul Naţional se va desfăşura după regulamentul intern. În primul rând, la aceste alegeri participă doar membrii asociaţi care şi-au plătit contribuţiile şi care au fost afiliaţi cu cel puţin două săptămâni înaintea adunării congresului general. În al doilea rând, vreau să vă spun că toţi sirienii care trăiesc în România au dreptul la afiliere, dar în următoarele condiţii:  să aibă vârsta minimă de 18 ani, fără deosebire de sex, religie sau naţionalitate; să aibă reşedinţa legală în România (cetăţenia română – rezidenţă permanentă – o şedere temporară) şi, nu în ultimul rând, să fie îndeplinit cerinţele de înregistrare pentru aderare în comunitate şi să plătească cotizaţia”, a mai spus dr. Bayan Nabil.

Se interacţionează şi cu sirienii din Europa

Sirienii din Craiova interacţionează cu toate comunităţile de sirieni din Europa şi au organizat chiar şi un Consiliu de Întrajutorare şi Salvare, din care face parte unul dintre reprezentanţii de bază ai comunităţii din Craiova, Nedal Khoulf, care ne-a precizat cu această ocazie că „poporul sirian este curajos şi dornic de libertate. Numai că regimul criminal din Siria, din păcate, a încercat să înăbuşe aceste demonstraţii paşnice cu brutalitate, bestialitate şi folosind toate mijloacele represive, de la arestări, torturări, până la ucideri cumplite ale unor bebeluşi nevinovaţi. Acest regim a făcut să cadă victime una după alta. Poporul sirian din diasporă a răspuns pozitiv la vocea libertăţii şi s-a alăturat semenilor din Siria pentru a-i sprijini. Aşadar, a apărut necesitate de a înfiinţa o entitate liberă, independentă, care să adune sub egida ei sirieni liberi din România, generoşi, care ştiu să-şi ajute şi să-şi salveze semenii…”.


Siria a respins, ieri, cererea formulată de miniştrii de Externe din Liga Arabă ca preşedintele Bashar al-Assad să demisioneze, să lase puterea pe mâinile unui adjunct şi să formeze un guvern de uniune naţională, afirmând că planul este parte a unei “conspiraţii împotriva Siriei”, “violare a suveranităţii naţionale” şi “implicare flagrantă în probleme interne”.


Potrivit ONU, 5.000 de oameni au fost ucişi în timpul revoltelor împotriva lui Al Assad, care durează deja de 10 luni. De cealaltă parte, autorităţile spun că se confruntă cu terorişti înarmaţi cu ajutorul forţelor străine care au ucis 2.000 de soldaţi şi poliţişti.