Medic rezident: „În Anglia câştig în două săptămâni cât într-un an în România”

2
442

Salariile tot mai mici, dar şi condiţiile în care au ajuns să lucreze au determinat o parte din medicii rezidenţi de la Spitalul Judeţean din Craiova să-şi prezinte, ieri, nemulţumirile în faţa managerului instituţiei. Principalele revendicări au vizat reducerea sporurilor şi neacordarea tichetelor de masă. Tot cu această ocazie, cadrele medicale nu au ezitat să vorbească şi despre pericolele la care se expun zi de zi, în lipsa materialelor sanitare de care au nevoie atunci când acordă asistenţă medicală.

Medicii rezidenţi şi-au dat întâlnire încă de dimineaţă în faţa sediului Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru a protesta împotriva diminuării sporurilor salariale şi a tăierii tichetelor de masă. Cadrele medicale au mărturisit că se descurcă tot mai greu din cauza veniturile mici. Frustrarea este cu atât mai mare cu cât medicii rezidenţi care au decis să plece în străinătate câştigă de câteva zeci de ori mai bine decât în ţară. Ori, în aceste condiţii, mulţi dintre cei care au rămas în România se gândesc serios să facă şi ei pasul către clinicile de peste hotare.

În plus, protestatarii s-au plâns că decizia nu este justificată din moment ce Spitalul Judeţean din Craiova ar fi singurul din ţară unde s-au aplicat astfel de reduceri salariale pentru medicii rezidenţi. „Ni s-a spus că nu ni se dau tichetele de masă pentru că depăşim acel procent de 70% cheltuieli de personal. Nu ar fi trebuit să ne taie nici sporurile. În luna decembrie a anului trecut ni s-au dat tichetele pe o lună şi atât. Ar trebui să ne dea tichetele de masă aşa cum se dau la toate spitalele din ţară. Noi nu le mai luăm de câteva luni”, a mărturisit Andrei Dumitrescu, rezident la Spitalul Judeţean din Craiova.

Riscuri invocate de medici

Rezidenţii nu au uitat nici de condiţiile grele în care sunt nevoiţi să lucreze. Medicii au explicat că în fiecare lună trebuie să ducă la bun sfârşit opt gărzi, fără ca acestea să fie plătite. O problemă o reprezintă şi materialele sanitare ori medicamentele, a căror lipsă se resimte tot mai mult, indiferent că este vorba de mănuşi de unică folosinţă, seringi sau perfuzoare. „Salariile sunt mici, dar trebuie luat în calcul şi un alt aspect. Cel puţin eu şi colegii mei care suntem pe chirurgie intrăm în sală la pacienţi care pot să aibă HIV, hepatită B sau hepatită C. Eu dacă mă înţep pot să mor. O singură dată dacă sunt neatent şi gata… Pentru 10 milioane pe lună!  Eu am plecat deja din ţară. Lucrez afară şi o să rămân acolo. În Anglia câştig în două săptămâni cât într-un an în România. Aici vin să intru în sală, să fac chirurgie pentru că asta îmi place. Nu cerem mult: salarii decente”, a precizat Cătălin Dudu, medic rezident în chirurgie.

Cheltuielile cu salariile, maximum 70% din buget

În cele din urmă, grupul de rezidenţi s-a deplasat la biroul managerului de la Spitalul Judeţean, conf. univ. dr. Florin Petrescu. Acesta le-a explicat medicilor că în primul rând, respectând legea în vigoare, spitalul trebuie să se încadreze în procentul de 70% cheltuieli de personal din bugetul total. „Salarizarea trebuie făcută conform legii. Cheltuielile salariale trebuie să se încadreze într-un procent maximum de 70% din bugetul total, conform legii. Tichetele de masă au fost acordate în totalitate pentru luna decembrie. În ceea ce priveşte noul an, luăm în considerare drepturi salariale la maximum pentru toţi angajaţii, dar nu pot să ştiu ce probleme o să apară pe parcurs”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Dolj.

Aproape 1.000 de rezidenţi îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Judeţean

La Spitalul Judeţean din Craiova lucrează în prezent aproximativ 1.000 de medici rezidenţi. Iar pentru reprezentanţii sindicatului la care o parte din aceştia este înscrisă, rezolvarea situaţiei în care se găsesc stă doar în mâinile oficialilor din Ministerul Sănătăţii. „Problema cea mare, din punctul meu de vedere, este la Ministerul Sănătăţii. Ei spun următorul lucru: noi dăm banii rezidenţilor. În realitate, dau o parte, nu în integralitate. În al doilea rând, este ca şi cum aş trimite un leu şi am acoperit tot ceea ce au aceşti oameni drepturi, după care îi dau respectivului manager ordin că intră în penal dacă din leul ăla dă mai mult de 70%. Aici este marea problemă: acest ordin care îl obligă pe manager să se încadreze în acest 70% pentru cheltuieli de personal”, a spus dr. Mihai Florea, preşedintele sindicatului Promedica.

 

2 COMENTARII

  1. Problema este mai complicata.
    De ce mai protesteaza in FATA SEDIULUI DSP DOLJ ?
    Acestei institutii i s-a luat dreptul ( enorma gresala a coducatorilor din Ministerul Sanatatii !!! ) de a mai conduce sau, cel putin, de a mai indruma spitalele. Oricum, DSP DOLJ se ocupa, neoficial, de a mai repara cate ceva. M-am bucurat de solicitudinea deosebita a acestei institutii.

Comments are closed.