Ierarhiile sportului craiovean pe 2014, în viziunea Cuvântului Libertăţii

0
317

La ora bilanţurilor, cotidianul nostru a stabilit clasamentele sportive pe anul 2014, în funcţie de criteriile obiective: statistici, performanţe, dar şi cele subiective, respectiv rating-ul sporturilor, al echipelor, spectacolul oferit. În ciuda unor performanţe deosebite obţinute de anumiţi atleţi, scrimeri, karatişti, luptători sau şahişti, am luat în considerare pentru aceste ierarhii aportul adus la succesele sportului craiovean care beneficiază de un număr cât mai mare de fani şi spectacolul oferit acestora. În cazul Ioanei Loredana Roşca, performanţa obţinută la unul dintre cele 4 turnee de Mare Şlem este unică pentru un craiovean, chiar dacă este obţinută la categoria juniori. Deşi a fost desemnat sportivul anului la Gala Sportului Doljean, renumitul triplusaltist Marian Oprea nu a fost luat în calcul, deoarece reprezintă în acelaşi timp clubul Dinamo Bucureşti, unul deloc apreciat printre olteni.

Cele mai bune echipe ale Craiovei

 1. Echipa de fotbal Universitatea Craiova – a promovat în Liga I de pe primul loc în seria a II-a a Ligii secunde la finalul sezonului 2013-2014. A încheiat turul Ligii I 2014-2015 pe locul 6, având nu mai puţin de 11 meciuri la rând fără eşec. A avut cea mai mare medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu din acest tur dintre echipele de Liga I, culminând cu asistenţa de 25.000 de fani la meciul din sferturile de finală ale Cupei României, cu Steaua.
 2. Echipa masculină de volei SCMU Craiova – a terminat campionatul 2013-2014 pe locul 4, după ce încheiase sezonul regulat pe poziţia a doua. Se află pe locul 4 la finalul turului Diviziei A1. S-a calificat în sferturile de finală ale Cupei CEV, după ce a eliminat echipele Partizan Belgrad şi Kecskemet.
 3. Echipa feminină de handbal SCM Craiova – s-a clasat la finalul campionatului trecut pe locul 7, iar după turul sezonului actual este pe poziţia secundă în Liga Naţională. A ajuns în semifinalele Cupei României în stagiunea trecută.

 

Cei mai buni sportivi ai Craiovei

 1. Ioana Loredana Roşca

  Ioana Loredana Roşca – tenismena de 18 ani  legitimată la CSM Craiova a câştigat titlul la dublu junioare la Roland Garros, alături de Ioana Ducu.

 2. Ionica Munteanu – portarul în vârstă de 34 de ani al echipei de handbal SCM Craiova. Locul 7 echipa de club în sezonul trecut, în care a disputat şi finala Cupei României. Locul 2 cu SCM Craiova după turul stagiunii actuale. Locul 9 cu naţionala României la Europenele din Ungaria şi Croaţia.
 3. Laurenţiu Lică – Voleibalistul de 32 de ani este liderul echipei masculine clasată pe 4 în sezonul trecut şi pe aceeaşi poziţie după turul Divizei A1. A fost cel mai bun jucător şi în cupele europene, în duelurile cu Partizan Belgrad şi Kecskemet.
 4. Travis Lee Bureau – Americanul de 26 de ani a reprezentat cu succes şi cu onoare culorile echipei de baschet SCMU Craiova, atât în sezonul trecut, cât şi în cel actual. A fost singurul jucător care nu s-a „predat” în play-off-ul cu Oradea, fiind totodată cel mai spectaculos baschetbalist din Liga Naţională. În stagiunea actuală are o medie de 12.1 puncte, 7,5 recuperări, 2,2 pase decisive, eficienţă 15. În primăvară a terminat campionatul 2013-2014 cu mediile: 15,1 puncte, 7,4 recuperări, 2,2 pase decisive, eficienţă 19. În Balkan League are 17,2 puncte şi 5,8 recuperări pe meci şi o medie a eficienţei de 20.
 5. Bogdan Vătăjelu – Fundaşul stânga de 21 de ani al Universităţii Craiova a avut o ascensiune fulminantă de când a fost transferat de la Reşiţa, acum un an. Este considerat deja „urmaşul lui Chivu”. În vară a fost selecţionat de Victor Piţurcă la naţională pentru stagiul de pregătire din Elveţia. A promovat cu Universitatea, echipă aflată pe locul 6 în Liga I, a marcat un gol în stagiunea actuală, la Braşov, fiind titular în toate meciurile din campionat.
 6. Aneta Pârvuţ – handbalista de 25 de ani a jucat inter şi extremă pentru SCM Craiova în tur, fiind golghetera echipei şi una dintre cele mai tehnice jucătoare din Liga Naţională. A participat recent la Europeanul din Ungaria şi Croaţia. În primăvară câştigase titlul şi Cupa României cu HCM Baia Mare, echipă la care se va întoarce în iarna aceasta.
 7. Zoran Krstanovic – pivotul echipei de baschet SCMU Craiova este coşgheterul Ligii Naţionale după tur, cu o medie pe meci de 22,3 puncte, 6,7 recuperări şi 0,8 pase decisive şi o eficienţă de 20,3. În Balkan League mediile sale sunt mai modeste: 11 puncte, 2,5 recuperări, eficienţă 8.
 8. Ane Eidem – norvegianca este alături de Aneta Pârvuţ golgheteră la echipa feminină SCM Craiova, clasată pe 2 după tur, în faţa unor echipe cu buget enorm precum CSM Bucureşti sau Corona Braşov. Jucătoarea de 21 de ani, lupătătoare adevărată, face ambele faze cu aceeaşi intensitate impresionantă şi joacă toate posturile la 9 metri. Este o sportivă extrem de carismatică şi practic idolul junioarelor din Bănie.
 9. Pablo Brandan – Argentinianul a fost transferat la Universitatea Craiova după startul campionatului şi a devenit în scurt liderul echipei, fiind desemnat căpitan, datorită implicării şi experienţei sale. A marcat 3 goluri decisive: unul din penalty care a adus cele 3 puncte cu ASA, scor 1-0, unul cu care a deschis scorul în meciul cu Rapid, după o fază senzaţională la care au mai participat Ferfelea şi Bawab şi golul de 2-1 cu Botoşaniul, executând magistral o lovitură liberă de la 25 de metri.
 10. Costin Curelea – Atacantul de 30 de ani a fost golgheterul Universităţii Craiova în Liga a II-a, contribuind decisiv la promovare. A marcat 3 goluri în turul actualei stagiuni, fiind căpitanul echipei la începutul turului.

Cei mai buni antrenori ai Craiovei

 1. Aurelian Roşca – campion mondial cu naţionala de junioare under 18 a României la turneul final disputat în vară în Macedonia. A încheiat turul pe locul 2 cu SCM Craiova, echipă pe care a salvat-o de la retrogradare în play-out-ul campionatului precedent.
 2. Sorin Cârţu şi Emil Săndoi – Cei doi antrenori au un bilanţ de 10 victorii, 3 egaluri şi o înfrângere de când au preluat Universitatea Craiova, la care se mai adaugă alte 7 succese în meciurile amicale. În campionat sunt neînvinşi, cu 8 victorii şi 3 egaluri, ridicând echipa de pe ultimul loc până pe poziţia a şasea.
 3. Dan Pascu – Cu SCMU Craiova s-a clasat lângă podium atât la finalul campionatului trecut, cât şi după turul actual. A calificat echipa în sferturile Cupei CEV, unde o va întâlni pe tripla câştigătoare de Champions League, Trentino. Pascu este totodată selecţionerul naţionalei masculine a României, cu care a obţinut rezultate remarcabile.
Relu Roşca