Craiovenii au comemorat 25 de ani de la Revoluție

0
304

Autorități locale și județene, militari, revoluționari purtând banderole tricolore pe umăr și steaguri decupate, oameni simpli, toți s-au adunat, ieri, în Piața „Al. I. Cuza” pentru a comemora 25 de ani de la momentul Revoluției din Decembrie ’89. Un soare blând, care  aducea mai degrabă cu o zi de primăvară, a mângâiat fețele participanților, parcă pentru a calma amintirile care încă mai bântuie existența celor care s-au aflat pe străzile Craiovei în acele zile tulburi. Pe troița Revoluției de la Craiova sunt scrise pentru totdeauna 19 nume de tineri nevinovați care au fost răpuși de gloanțe în acea iarnă însângerată. 

Ceremonialul dedicat eroilor martiri ai Revoluției din Decembrie ’89 a început la ora 12.00, atunci când grupul de revoluționari a ajuns în fața Primăriei Craiova. Aceștia au purtat steaguri și au strigat „Libertate!”, ca și acum 25 de ani, cu diferența că peste vocile lor trecuse un sfert de veac de democrație, obținută cu vărsare de sânge. «Dorim şi noi, astăzi, să comemorăm un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, un moment istoric de o importanţă deosebită, pentru că a schimbat sensul drumului în istoria României ca stat. A fost un moment fantastic. Faţă de alte ţări, la noi Revoluţia a fost un moment teribil . Au fost peste 1.059 de eroi-martiri, 85 de morţi în legătură cu evenimentele, 2.831 de răniţi, peste 360 de răniţi în legătură cu evenimentele, 740 de reţinuţi. A fost un moment pe care ar trebui să-l explicăm pentru că cine-şi uită trecutul nu-şi iubeşte ţara. În Craiova, Revoluţia a început de la „Avioane”. De ce „Avioane”? Pentru că eram colectivul cel mai tânăr. Aveam în jur de 35 de ani şi tinerii sunt cel mai repede supuşi schimbărilor», a mărturisit, în discursul său, revoluționarul Eugen Sbora.

„Se cuvine să cinstim memoria bravilor noștri doljeni!”

Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, le-a transmis craiovenilor că datorită lor, a revoluționarilor, există astăzi România democratică și instituțiile fundamentale ale statului de d0rept. „România a devenit partener NATO cu drepturi depline şi este membru al Uniunii Europene. Acestea au fost şi dezideratele celor care în Decembrie 1989 au ieşit în stradă împotriva regimului totalitar comunist. Așadar, se cuvine ca în aceste zile să cinstim memoria bravilor noștri doljeni, care au pus înaintea propriei vieți dorința de libertate a generațiilor ce vor urma. În calitate de prefect al județului Dolj, permiteți-mi să-mi exprim compasiunea şi ataşamentul faţă de familiile eroilor Revoluţiei. Dumnezeu să binecuvânteze România!”. Prefectul a făcut referire, în discursul său, și la faptul că, în semn de cinstire pentru cei ce s-au jertfit, la inițiativa parlamentarilor doljeni, municipiul Craiova a fost declarat oraș-martir. „Astăzi, când s-au scurs 25 de ani de la Revoluție, suntem datori mai mult ca oricând să arătăm generațiilor tinere că sacrificiul acestor eroi reprezintă drepturile și libertățile câștigate, reprezintă exemplu de solidaritate ce trebuie urmat pentru realizarea idealurilor noastre ca națiune și pentru constituirea democrației”, a mai afirmat acesta.

„1989 va rămâne un moment de referință al trecutului”

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a accentuat faptul că generațiile ce vor veni nu trebuie să uite niciodată că drepturile pe care le avem nu ne-au fost oferite de-a gata, ci au fost câștigate prin luptă și că pentru ele a fost plătit un preț dureros. «Le datorăm recunoștința noastră tuturor celor care au pus interesele țării mai presus de propriile vieți. În urmă cu 25 de ani, mulți dintre cei aflați astăzi în Piața „Alexandru Ioan Cuza” scriau una dintre cele mai glorioase file din istoria noastră și, prin împlinirea aspirației la libertate a unei întregi națiuni, așezau piatra de temelie a României de azi. Se împlinește un sfert de veac de când, prin sacrificiul suprem al eroilor unui Decembrie însângerat, România s-a smuls din întunericul în care o împinsese un regim totalitar și a făcut pasul hotărâtor către lumină, către adevăr, către democrație. 1989 va rămâne un moment de referință al trecutului, marcând sfârșitul unei epoci, dar și începutul unui nou capitol al devenirii noastre, un destin ce ne spune că astăzi suntem o națiune puternică, unită, respectată de partenerii europeni, dar și o națiune care prețuiește și apără libertățile fundamentale ale fiecăruia dintre cetățenii săi». Președintele Ion Prioteasa și-a exprimat, în finalul discursului său, omagiul față de toți cei care, prin jertfa lor din iarna Revoluției Române, au redat libertatea și demnitatea tuturor românilor.

„Ziua de 22 Decembrie consfințește împlinirea idealului de dreptate și libertate”

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a spus participanților la ceremonial că este mândră de faptul că s-a numărat printre parlamentarii doljeni care au contribuit la declararea Craiova ca oraș-martir al Revoluției din Decembrie 89. „Ne-am adunat astăzi pentru a-i comemora pe cei 19 eroi ai Revoluției din 1989 de la Craiova care și-au dat viața pentru libertatea noastră. Acum un sfert de secol, în acele cumplite zile de decembrie, unii și-au pierdut părinții, alții copiii sau frații sau poate câțiva dintre cei prezenți astăzi ați fost răniți, persecutați sau umiliți de regimul comunist. Ziua de 22 Decembrie consfințește, de asemenea, împlinirea idealului de dreptate și libertate ale poporului român. Suntem membri NATO , iar țara noastră face parte din marea familie europeană. Avem o sumă de practici democratice deja încetățenite: libertatea de exprimare, cultura civică sau dreptul de a ne vota liderii. Cu toate acestea, avem restanțe în multe domenii față de țările occidentale, decalaj pe care doar împreună îl putem recupera. În memoria celor doborâți de gloanțe în acele zile suntem datori să-i respectăm cum se cuvine și prin ceea ce facem zi de zi, să dovedim că nu și-au dat viața degeaba, să fim mândri de noi și de felul în care ne respectăm legile. Vreau să vă spun că sunt foarte mândră de faptul că m-am numărat printre parlamentarii doljeni care au inițiat acel proiect de lege referitor la declararea orașului Craiova drept oraș martir”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU