Revoluția română, cu amintiri dureroase și pentru Craiova

0
357

Revoluția română, de la care s-au scurs deja 24 de ani, a fost sărbătorită, ieri, și la Craiova. Deși a fost o vreme frumoasă, cu mult soare la ora prânzului, prea puțini craioveni au venit pentru a-și mai aminti de momentele din decembrie 1989. Revoluționarii și urmașii acestora, tineri care încă poartă în suflete durerea pierderii unor persoane dragi, s-au alăturat demersului autorităților, care și-au făcut și de această datoria celebrându-i împreună pe eroii care au adus libertatea românilor, printre care și pe cei 19 craioveni care s-au stins în acele zile.

Craioveanul Alin Mormoe era prea mic în decembrie ‘89, când și-a pierdut tatăl. Florea Mormoe a murit atunci cu pieptul ciuruit de gloanțe, în cartierul Valea Roșie, acolo unde s-au tras și cele mai multe focuri de armă în Craiova. „În decembrie 1989 aveam șase luni. Nu l-am cunoscut direct pe tatăl meu. Știu că lucra la CFR, era căsătorit cu mama mea și eu eram singurul copil al familiei. Pe 24 decembrie 1989, tatăl meu a fost împușcat mortal în cartierul Valea Roșie. Sacrificiul tatălui meu, împreună cu al miilor de români care în decembrie 1989 luptau pentru o viață mai bună, a dus la schimbarea regimului dictatorial din România. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe eroii noștri, să îi cinstim în veci!”, au spus, cu durere în glas, Alin, ieri, în deschiderea manifestărilor.

„Sunt eroii noștri, sunt eroii României!”

Revoluționarul Mirea Costinel Venus a lecturat, cu nume și prenume, oameni de rând și militari, în total 19 persoane care au murit împușcate pe străzile din Craiova. „Sunt eroii noștri, sunt eroii României. Au murit pe scutul patriei și trebuie să îi cinstim acum și în veci. Prin sacrificiul lor putem să sărbătorim victoria Revoluției”. Revoluționarul a spus apoi că acum, la 24 de ani după acele momente de jertfă și sacrificiu, cei care au participat la Revoluție sunt priviți ca niște paria ai societății. „Înțelegem că printre noi sunt impostori, că pădurea are uscături și trebuie curățată, dar respectați-ne și vă vom respecta, pentru că o țară care nu își respectă eroii nu are viitor”.

„Craiova și-a dat jertfa de sânge”

Administratorul județului, Florin Stancu, a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, accentuând jertfele umane pe care Craiova le-a adus în acel decembrie însângerat. „Craiova și-a dat jertfa de sânge în numele recâștigării drepturilor fundamentale în care nu am încetat niciodată să credem, prinos care așează Cetatea Banilor în rândul orașelor martire ale țării. Moștenitori ai libertății pe care martirii revoluției au câștigat-o în stradă, avem astăzi obligația să urmărim pe mai departe împlinirea dezideratelor pentru care au luptat, idealuri pe care ni le asumăm într-o misiune nobilă ce trebuie duse la bun sfârșit”. Viceprimarul Mihai Genoiu a transmis, la rândul lui, mesajul primarului Lia Olguța Vasilescu.

Coroane de flori la troița martirilor craioveni

Purtând panglica tricoloră pe un braț, în amintirea acelor zile, revoluționarii au depus, după momentul alocuțiunilor, coroane de flori la troița martirilor de lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Gestul lor a fost urmat de autoritățile locale și județene, de cadrele militare și reprezentanții partidelor politice care au participat la manifestările ce s-au desfășurat în fața Primăriei Craiova. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată dintr-un detașament al militarilor de la „Scorpionii Roșii” și altul de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova.