Academia de Ştiinţe Medicale şi-a ales o nouă conducere: Prof. univ. dr. Mircea Beurean, preşedinte pentru un mandat de patru ani

0
2557

Academia de Ştiinţe Medicale (ASM) şi-a ales, în Adunarea Generală de vineri, 17 noiembrie, noii membri ai Biroului Executiv, pentru un mandat de patru ani. Noul preşedinte al ASM a fost desemnat prof. univ.dr. Mircea Beuran. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Spitalului Colţea din Bucureşti sub conducerea preşedintelui interimar, iar în deschiderea lucrărilor s-a ţinut un moment de reculegere pentru cei care au trecut în nefiinţă în ultimii patru ani. ASM are la ora actuală un număr de 239 de membri, titulari, corespondenţi şi de onoare.

Cu această ocazie, preşedintele interimar al Academiei, prof.univ.dr Mircea Beurean a prezentat şi un raport de activitate care a cuprins perioada 2019-2023, fiind o perioadă destul de dificilp, omenirea confruntându-se şi cu unul dintre cei mai periculoşi viruşi, Covid-19. Cu toatea acestea raportul a fost unul bogat în evenimente ştiinţifice şi activităţi medicale de top. „Ne-am propus să continuăm dezbaterile ştiinţifice, mesele rotunde din domeniile noastre de activitate, medical, farmaceutic, biologie sau ştiinţe agronomice, să dezvoltăm relaţiile cu colegii români din afara graniţelor, dar şi cu cercetătorii străini cu care avem parteneriate mai vechi. Ne dorim să susţinem şi să promovăm studiile cu caracter medical, ştiinţific, ale specialiştilor, membri ai Academiei, cercetători, farmacişti, dar şi a colectivelor pe care le conduc”, a spus Mircea Beuran, citat în comunicatul Academie.

Prezent la eveniment, acad. Corneliu Sabetay a precizat că în cadrul Adunării Generale din 17 noiembrie, actualul preşedinte al Academiei, prof.univ.dr Mircea Beurean a anunţat şi un eveniment de mare amploarea, care va avea loc în 2025, atunci când Academia va marca 90 de ani de activitate. “Este vorba de o întâlnire a tuturor celor care reprezintă filialele din ţară a ASM cu cele mai luminate minţi din lumea medicală, medici români plecaţi în străinătate, alături de alte personalităţi marcante din străinătate din lumea medicală şi nu numai”, a explicat prof.univ.dr Corneliu Sabetay.

Potrivit acad. Mircea Beuran, ASM va dezvolta cursuri de educaţie medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul inteligenţei artificiale.„Am vrea chiar de la începutul anului viitor, să organizăm cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale şi apoi să le dezvoltăm aplicat pe diferite specialităţi, în aşa fel încât să se înţeleagă plusurile şi minusurile acestei etape de dezvoltare, în investigarea şi aplicarea unor tehnici cu ajutorul inteligenţei artificiale. Dorim să continuăm şi să prezentăm publicului, prin serii de conferinţe şi mese rotunde, noutăţi din lumea medicală, tehnologii şi molecule noi, astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de activitate a Academiei de Ştiinţe Medicale, să putem prezenta rezultatele”, a mai spus medicul chirurg.

Din Biroul Executiv al ASM mai fac parte vicepreşedinţii prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Florian Popa – fost rector al Universităţii de Medicină din Bucureşti, prof. dr. Virgil Păunescu şi secretarul general prof. dr. Emanoil Ceauşu.

ASM a acordat la final şi premii celor mai bune lucrări ştiinţifice prezentate de membrii filialelor locale ale Academiei. “În acest context, filiala noastră a obţinut două premii extrem de importante. Un Premiu de Excelenţă pentru lucrarea “”Reumatologie-vol I şi II”, lucrare ce aparţine prof.univ.dr Paulina Lucia Ciurea şi un Premiu intitulat C.C.Iliescu 2022 pentru lucrarea “Simiologie chirurgicală”, a prof.univ.dr Ionică Daniel Vâlcea şi prof.univ.dr Cecil Sorin Mircea de la Clinica I Chirurgiea Spitalului Universitar din Craiova.Aceste premii se adaugă la alte premii şi distincţii obţinute de-a lungul anilor de către filiala noastră a Academiei de Ştiinţe Medicale şi care ridică prestigiul acestei Universităţii. Alegerile din acest an înseamnă pentru noi o altă mândrie pentru că Mircea Beurean este al doilea oltean după prof.univ.dr Irinel Popescu, care vine la conducerea acestei Academii”, a explicat prof.univ.dr Corneliu Sabetay, membru al ASM, filiala Craiova.

Alegerile de la nivel naţional au venit după ce toate filialele din ţară şi-au organizat propriile alegeri. De exemplu, la Craiova, alegerile au avut loc la finele lunii octombrie, preşedintele ales fiind prof.univ.dr. Tudorel Ciurea, profesor emerit a UMF Craiova, secretar a fost ales prof.univ.dr Ion Rogoveanu, iar prof.univ.dr Corneliu Sabetay a fost desemnat ca purtător de cuvânt şi responsabil pe partea de comunicare şi legătura cu mass media.