PNL a majorat pensiile de fiecare dată când a fost la guvernare!

0
822

A treia majorare semnificativă a pensiilor făcută de PNL în ultimii 3 ani: punctul de pensie creşte cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023, iar pensionarii cu venituri mici vor primi sprijin suplimentar

Partidul Naţional Liberal a fost mereu consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii şi persoanele vulnerabile. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot şi nu trebuie să suporte efectele inflaţiei.

Guvernul condus de PNL a mărit pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât şi la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei). Aşadar, Partidul Naţional Liberal a crescut pensiile de câte ori a fost necesar în contextul dat. O face şi acum! Am susţinut de fiecare dată că, în contextul acestor crize multiple pe care le traversăm, avem datoria de a ne concentra pe protejarea categoriilor vulnerabile şi pe susţinerea economiei şi a mediului de afaceri. În acest sens, pentru a proteja pensionarii de efectele inflaţiei, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă majorează, începând cu luna ianuarie 2023, punctul de pensie cu 12,5%. Este a treia creştere semnificativă a pensiilor făcută de PNL în ultimii trei ani. Valoarea punctului de pensie va fi de 1.784 lei. Restul majorării, de până la 15,8%, se va acoperi prin plăţi suplimentare pentru categoriile cele mai vulnerabile.

Prim-ministrul României, preşedintele Partidului Naţional Liberal Nicolae Ciucă: „În şedinţa Coaliţiei de guvernare am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.”

Mai mult decât atât, aşa cum am spus, creşterea punctului de pensie va fi însoţită de acordarea unui sprijin concret pentru pensionarii cu pensii mici.

„Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

 Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, Nicolae Ciucă.

Impactul bugetar al acestor măsuri a fost calculat la 17,5 miliarde lei, iar aceste plăţi suplimentare nu ar fi fost posibile fără creşterea economică din ultima perioadă şi fără creşterea veniturilor bugetare.

Dorim să protejăm puterea de cumpărare a vârstnicilor. Este ceea ce Partidul Naţional Liberal a făcut mereu când a fost la guvernare. PNL a majorat pensiile ori de câte ori a fost necesar, firesc şi contextul economic a cerut o asemenea decizie. Acesta este un fapt, un adevăr care nu poate fi contestat de nimeni.