Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri, o întrevedere cu Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, în contextul vizitei pe care oficialul european a efectuat-o la București.
Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii util cu privire la dialogul dintre Guvernul Românei și Comisia Europeană, înainte de preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe marginea subiectelor care vor figura pe agenda europeană pe durata mandatului României. În context, au fost trecute în revistă principalele dosare europene din portofoliul comisarului european, cu accent pe aspectele vizând gestionarea migrației la nivel UE și consolidarea securității interne a Uniunii.
Cu referire la gestionarea migrației, Prim-ministrul României a evidențiat progresele obținute în implementarea măsurilor care au fost propuse la Consiliul European din iunie 2018, subliniind importanța continuării eforturilor de cooperare cu statele terțe ca bază pentru o gestionare „la sursă” a provocărilor determinate de migrația ilegală.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat intenția României de a continua, în calitate de Președinție a Consiliului UE, eforturile privind o gestionare eficientă și cu rezultate pe termen lung a migrației ilegale, construind pe rezultatele obținute de președințiile anterioare, în direcția agreării la nivel UE de soluții eficiente și consensuale, ca răspuns la această provocare. A arătat că, pentru atingerea acestui obiectiv, România contează pe sprijinul Comisiei Europene, al Parlamentului European, precum și al celorlalți parteneri din Uniunea Europeană în promovarea de soluții comune în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.
Totodată, au fost abordate și aspectele referitoare la consolidarea securității interne a Uniunii și a frontierelor sale externe, cu referire la implicarea activă a României în discuțiile pe acest palier de la nivel UE. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut referire la angajamentul României de a realiza eforturi consistente pentru ca propunerile legislative în materie să poată fi adoptate și puse în practică, în beneficiul asigurării unei siguranțe sporite cetățenilor europeni. A amintit, în context, faptul că unul dintre pilonii pe care se structurează prioritățile viitoarei Președinții a României la Consiliul UE face referire la o Europă mai sigură.