A fost doar o simulare… / A deraiat trenul pe ruta Bucureşti – Timişoara

0
458

Ieri, în zona podului feroviar de peste râul Amaradia, în apropierea fostului Combinat Chimic, s-a desfăşurat un exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, vizând gestionarea unor situaţii de urgenţă determinate de deraierea unui tren de călători, care circula pe ruta Bucureşti – Timişoara. S-au urmărit evaluarea situaţiei şi răspunsul coordonat al tuturor componentelor Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Ţipete şi plânsete s-au auzit, ieri, în jurul orei 13:00, pe podul de peste Amaradia. Un tren de călători, în care se aflau 80 de persoane, a deraiat, iar mai mulţi oameni au „devenit” victime. Mai mult,  un incendiu a izbucnit într-unul dintre vagoane…. La faţa locului s-au deplasat echipaje ale ISU Dolj, ambulanţe, poliţişti, jandarmi, membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, prefectul Dan Narcis Purcărescu, fiind activat „codul roşu” de intervenţie. Printre victime au fost găsiţi şi decedaţi, iar mai multe persoane au rămas încarcerate, fiind nevoie de intervenţia echipelor de descarcerare. Din fericire, nu a fost vorba decât de un exerciţiu, o simulare de intervenţie în caz real.

Verificarea timpilor de intervenţie

Acţiunea intervine la trei luni după ce, la Cârcea, un tren de marfă a sărit de pe şine, fiind înregistrate, atunci, pagube materiale importante. Reprezentanţii ISU Dolj au declarat că simularea de ieri nu este neapărat legată de accidentul de pe 12 august, aceasta fiind planificată de mai mult timp. „Am intervenit, în acest exerciţiu, cu forţe şi mijloace, pentru a observa gestionarea situaţiei în cazul deraierii unui tren de călători. S-a creat un scenariu complex, luând în calcul toate posibilităţile, de la izbuncnirea unui incendiu până la contaminarea cu substanţe toxice. Au fost găsite 20 de victime, printre ele şi decedaţi, iar alte persoane au rămas blocate în interior, fiind nevoie de echipele de descarcerare . Au intervenit echipaje de la cele trei Detaşamente de Pompieri din Craiova, ambulanţe, poliţişti, jandarmi. Simularea nu are neapărată legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Cârcea, ea fiind programată de doi ani şi face parte din exerciţiul trimestrial de intervenţie în caz de dezastru. Scopul este acela de a asigura un răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale şi stabilirea variantelor optime de intervenţie pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui accident feroviar produs pe un pod”, a precizat col.  Constantin Florea, inspector şef al ISU Dolj.