„Alege oaia!”, dar nu numai, pentru zootehnişti

0
446

Ieri, la sediul Direcţiei Sanitare – Veterinare Dolj s-a desfăşurat o conferinţă de presă, pentru prezentarea principalelor puncte cuprinse în programul „Alege oaia!”, iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin ministrul Petre Daea,  şi direcţiile care trebuie urmate. Titulatura întâlnirii a avut aceeaşi conotaţie – „Oaia, o specie care merită atenţie!”. Ideea acestei întâlniri la Craiova nu este deloc rea, cu atât mai mult cu cât suntem o zonă cu imens potenţial în acest sens. Sunt înregistrate peste o sută de mii de capete de ovine, în Dolj, iar crescătorii sunt încurajaţi să se unească în asociaţii, pentru a accesa mai uşor fonduri de dezvoltare. La întâlnire a fost prezent şi Emil Marinescu, consilier al lui Petre Daea.

 S-a început de la programul MADR, promovat de deţinătorul portofoliului de ministru,  Petre Daea, „Alege oaia!”. Un lucru bun în esenţă, destinat fermierilor români, care vor să-şi promoveze produsele, dar despre care putem vorbi doar la  „viitor”. Deocamdată, nu se pot aduce în discuţie decât încercările de revigorare a acestui segment, ţinând cont şi de tradiţiile româneşti. Comunităţile locale sunt invitate, având şi pârghii legale în acest sens, să contribuie la  dezvoltarea acestui proiect. Este o problemă destul de importantă pentru eficientizarea ovinelor, trei componente fiind principale: carnea, lactatele  şi, nu în ultimul rând, lâna. Cel din urmă aspect este unul cât se poate de sensibil, mai ales că, în ultimii ani, au  dispărut unităţile de procesare, iar majoritatea românilor îşi procură haine şi încălţăminte preponderent sintetice. Părem să fim o ţară numai de consum, neţinând cont de ceea ce putem oferi, cu costuri minime, dar cu beneficii imense, despre care ori nu ne dăm seama, ori nu vrem să le luăm în calcul. Dacă tot vorbim de ovine, la acest moment, avem înregistrate în Dolj 20 de reprezentanţe ale crescătorilor de ovine, care aşteaptă să se dezvolte.

Am stat „bine” … odinioară

În 1990, efectivele de ovine existente în Dolj depăşeau 250.000 de capete concentrate în ferme specializate. Lâna avea preţ, fiind preluată de industria textilă, iar laptele era virat la principalul procesator (ICIL Craiova). Rasele precumpănitoare în efective erau: ţurcană, ţigaie, coridaly, merinos de Palace şi Karakul. Dar epoca aceea s-a dus. Astăzi se încearcă timid o creştere a efectivelor de ovine, în circumstanţe deloc ademenitoare şi, ceea ce nu s-a discutat, nu se mai găsescciobani¸care preferă şi ei un „job” în străinătate.

O discuţie utilă, dar între specialişti

Toţi participanţii la consfătuirea de ieri erau specialişti în domeniu, care ştiau dinainte ceea ce s-a discutat. Pentru ca dezbaterea, altminteri fertilă, să aibă o minimă finalitate, ea ar trebui urmată de un program concret de măsuri, prizat programului iniţiat de premierul Mihai Tudose, ceea ce, din ce se arat, nu s-a putut, deocamdată, elabora. În rest, semnalul de alarmă privind scăderea sensibilă a efectivelor, deşi pe piaţa externă există solicitări, îl ştiam. Şi nu ni s-a spus că, an de an, de Sărbătoarea Paştelui, importatorii vând carne de miel.

***

Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj: «I-am invitat şi pe fermieri şi pe primarii din Dolj să găsim o soluţionare a problemei. „Alege oaia!”, program guvernamental, aflat în derulare, va avea, la Craiova şi în Dolj, o Caravană, pentru prezentare, în februarie 2018. Ne dorim ca, la nivelul judeţului nostru, să fie constituite asociaţii zootehnice, în vedere fiind apariţia produselor româneşti, cu prezentare pe pieţele europene. Îi rog pe primari să-i ajute pe producători. Intrăm într-un program în care, pe lângă fiecare târg sau piaţă din localităţi, să fie înfiinţate puncte de sacrificare a animalelor, în acest sens constituind şi un departament special la nivelul Direcţiei Agricole Dolj. Consultanţa va fi gratuită, iar la final cetăţeanul, principalul nostru beneficiar, să fie mulţumit. Am discutat şi cu reprezentanţii Primăriei Craiova şi, de anul viitor, vrem să organizăm în Craiova două pieţe mobile, unde nu pot avea acces decât producătorii».

***

Emil Marinescu, consilier al ministrului Petre Daea: «Este un proiect important. S-a insistat pentru colectarea lânii, astfel încât să nu mai fie aruncată pe câmp. Oaia este o sursă de venit şi nu mai vrem să exportăm, mai ales în ţările arabe, pe preţuri mici. Încurajăm deschiderea unor abatoare de dimensiuni mai mici, în care poată fi valorificată carnea, iar fermele îşi pot deschide aceste puncte de procesare a cărnii, iar valorificarea poate veni din puncte de desfacere proprii. Este un exemplu foarte bun, pentru porci, vorbind de un abator micuţ, la Dăbuleni, rasa „mangaliţa”, dar care poate fi extins. Îi încurajez pe fermieri să se îndrepte spre aceste micro-abatoare, unele dintre ele putând fi şi mobile».

***

Andi Nuţă, director al Oficiului Judeţean de Zootehnie Dolj, responsabil şi pe Regiunea de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia: «Sunt localităţi în ţară care s-au creat pe creşterea oilor şi care au avut o creştere extraordinară. Oaia ne dă totul şi ne putem valorifica şi păşunile. Suntem pe locul al patrulea în Uniunea Europeană la numărul de ovine, dar trebuie să punem în practică acest clasament. Este nevoie de o organizare, în sensul asocierii fermierilor. Aveam o industrie a lânii performantă, iar acum aceasta se aruncă pe câmp. Se dea Dumnezeu să revitalizăm această industrie. Avem înregistrată, după foarte mulţi ani, rasa „ţurcană” şi la carne avem „ţigaia”. Sunt şi rase din import, de care trebuie să ţinem seama, dar care au nevoie de adaptare. Viitorul este al celor care deţin monopolul de rasă, pe regiuni, aşa cum am văzut că se întâmplă în Franţa».

***

Aurel Stanciu, director executiv – adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Dolj: «Sunt acordate subvenţii, pentru creşterea ovinelor şi caprinelor, pe două componente: tranzitoriu şi cuplat. Pentru prima categorie nu ştim decât nivelul anului trecut, undeva la 5,8 euro pe fiecare cap, dar la cea de-a doua putem vorbi de 22,85 de euro, pentru fiecare animal, banii venind către crescătorii de ovine şi încurajăm asocierea acestora».

***

Brumar Dragomir, şef Serviciu al Oficiului Judeţean Dolj pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: «Este posibilă finanţarea europeană. Pe exerciţiul financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene, pe fonduri de dezvoltare, pentru proiecte agricole, sunt peste 2.000 de proiecte depuse, cele mai multe pentru producţii vegetale. Este adevărat, a scăzut cofinanţarea, dar se pot găsi soluţii, însă este nevoie de unitate între producători».

***

Ion Gavrilescu, reprezentant al Direcţiei Agricole Dolj: «În luna iulie a acestui an, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 500, pentru acordarea unui ajutor minim pentru crescătorii de ovine şi caprine, în vederea valorificării lânii. Se acordă o sumă de un leu/kg, pentru ceea ce se predă la centrele de colectare, care urmează a fi stabilite. Până în prezent, în Dolj sunt înregistrate 360 de cereri eligibile şi sperăm ca, la 1 august 2018, să poată fi făcută plata».