Numărul virozelor şi pneumoniilor, în uşoară scădere

0
348

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în judeţul Dolj (1.968), este mai scăzut faţă de valoarea în săptămâna anterioara (2.019 cazuri) şi se încadrează în evoluţia multianuală a sezoanelor, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică. S-au înregistrat 1.374 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 594 cazuri de pneumopatii acute şi nici un caz suspect de gripă.

Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 9,50%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică Dolj caracterizează săptămâna prin lipsă de activitate gripală. Rata incidenţei în rândul populaţiei a cazurilor de IACRS a fost de 197,90‰oo, a pneumopatiilor a fost de 85,55‰oo iar a gripei de 0‰oo.

Peste 1.600 de doljeni vaccinaţi antigripal, într-o săptămână

În săptămâna 09-15 noiembrie a.c. au fost vaccinate antigripal 1.611 persoane din grupele de risc prin cabinetele de medici familie, spitale, centre de plasament. Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Grupele considerate la risc şi pentru care se recomandă imunizarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 de ani. Campania de vaccinare a populaţie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii. Înainte de toate însă trebuie ştiut că imunizarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces.

Avertisment din partea medicilor

Cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

Pentru cele 500.000 de doze de vaccin gripal a fost plătită suma de 5.717.050 de lei. În acest sezon a fost accesată o cantitate similară cu cea din 2014, dar există posibilitatea de a mai achiziţiona doze, în funcţie de solicitările şi de recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii.

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.