Închisoare cu suspendare pentru agresorii poliţiştilor de la Secţia 3 Craiova

1
571

Cei cinci craioveni, trei bărbaţi şi două femei, arestaţi preventiv la începutul lunii septembrie pentru ultraj, după ce s-au încăierat cu poliţiştii şi jandarmii veniţi să le ceară să oprească muzica dată tare noaptea, au fost condamnaţi. Cu toţii şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, lucru admis de magistraţii Judecătoriei Craiova, care le-au aplicat pedepse cuprinse între 2 ani şi 8 luni şi 4 ani închisoare, toate fiind însă cu suspendare. În plus, fiecare dintre inculpaţi trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa a fost pronunţată vineri la Judecătoria Craiova şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Odată cu pronunţarea sentinţei, cei trei bărbaţi au fost puşi în libertate.

Reamintim că, magistraţii Judecătoriei Craiova dispuneau, pe 3 septembrie a.c., arestarea preventivă pentru 30 de zile a cinci craioveni acuzaţi de ultraj. Este vorba despre Mircea Marian Costescu, Mircea Cosmin Costescu, Elena Gabriela Ţiclete, Paul Toader şi Ana Maria Drăghici. Cei cinci craioveni, împreună cu alte rude de-ale lor, se încăieraseră, în noaptea de 1 spre 2 septembrie, cu poliţiştii Secţiei 3 Craiova şi jandarmii chemaţi de vecinii lor care se săturaseră de urletele şi muzica dată la maximum. Oamenii legii au fost solicitaţi în noaptea respectivă, în jurul orei 01.30, de locatarii de pe strada Drumul Muntenilor, deranjaţi de cheful unor vecini de etnie romă, care dăduseră muzica tare şi deranjau liniştea publică. Un echipaj al Secţiei 3 Craiova a ajuns la faţa locului, poliţiştii le-au cerut petrecăreţilor să oprească muzica, însă romii nu numai că nu s-au conformat, ci au început să-i înjure şi să-i ameninţe pe oamenii legii. Poliţiştii au solicitat în sprijin alte echipaje de poliţie şi jandarmi, iar romii au sărit la bătaie. Doi poliţişti au fost loviţi cu pumnii şi picioarele de romi, în final mai multe persoane fiind ridicate şi duse la audieri, la sediul Secţiei 3 Poliţie Craiova. În urma analizării cauzei cu un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, s-a luat decizia reţinerii pentru 24 de ore a şase persoane, acuzate de ultraj, cinci dintre ele fiind arestate o zi mai târziu, după cum au precizat şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova: „s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi a fost sesizată instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă a 5 inculpaţi. S-a reţinut că în noaptea de 01­/02.09.2015, orele 01.40, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, doi poliţişti din cadrul IPJ Dolj, Poliţia municipiului Craiova, au fost loviţi cu pumnii şi picioarele de numiţii Costescu Mircea Marian, Costescu Mircea Cosmin, Ţiclete Elena Gabriela, Toader Paul şi Drăghici Ana Maria”, se arată în comunicatul Parchetului.

Au recunoscut comiterea faptelor

Toţi cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pe 16 septembrie a.c., dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Craiova. În timp ce bărbaţii au rămas în continuare după gratii, pe 1 octombrie a.c. cele două femei din grup au fost eliberate în baza deciziei Tribunalului Dolj, fiind plasate sub control judiciar. Procesul s-a judecat în procedura simplificată, inculpaţii recunoscând comiterea faptelor şi solicitând să beneficieze de prevederile Codului de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, vineri, 20 noiembrie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosar, toţi cei cinci craioveni primind pedepse cu suspendare. Cea mai mare a primit-o Mircea Marian Costescu – 4 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani –, iar ceilalţi patru au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de 3 ani. Judecătorii au mai decis ca fiecare dintre inculpaţi să presteze şi o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Odată cu pronunţarea sentinţei, cei trei bărbaţi au fost puşi în libertate, cu toţii având de respectat o serie de obligaţii impuse de instanţă: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea fiecăruia; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existenţă şi să frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de serviciul de probaţiune sau în colaborare cu instituţii din comunitate. Cât priveşte acţiunile civile formulate de părţile civile, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi cei doi agenţi de poliţie, instanţa a disjuns cauza, dispunând formarea unui nou dosar, cu termen la 12.01.2016. Pe latură penală, procurorii pot ataca la Curtea de Apel Craiova sentinţa pronunţată pe fond.

1 COMENTARIU

  1. De asta ies ROMÂNII în stradă, pentru că autoritățile nu ne protejează. Unde au fost autoritățile în noaptea de vineri 13 noiembrie când în zona Stadion/ Ciupercă a răsunat până la 3 noaptea de răgetele unora care ”petrec”??? Le e frică autorităților să intre în anumite cartiere sau sunt corupte?

Comments are closed.