„Viitorul presei de limba română din comunităţile istorice din jurul graniţelor României

0
704

Vineri, 20 noiembrie 2015, la sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a avut loc o dezbatere organizată de portalul on-line jurnalromanesc.ro, cu tema  „Viitorul presei de limba română din comunităţile istorice din jurul graniţelor României”. Cu aceeaşi ocazie au fost premiaţi şi trei tineri jurnalişti din Republica Moldova, lucrările acestora fiind prezentate în faţa publicului chiar de către directorul portalului, jurnalistul severinean Romeo Crâşmaru. Concursul s-a derulat în cadrului unui proiect finanţat prin Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Au participat jurnalişti, formatori de opinie, cadre universitare, oameni de cultură, studenţi de la Secţia „Jurnalism” a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova şi Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova. Atmosfera de adevărată catedrală a culturii din sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a insuflat, ca de fiecare dată, o vie dezbatere şi o circulaţie a opiniilor. Eu am făcut parte din juriul care a acordat premiile celor trei jurnaliste din Republica Moldova şi am ţinut neapărat să le prezint astăzi ( n.r vineri) tinerilor din sală, care au participat la această dezbatere, lucrările câştigătoare ale concursului organizat de jurnalromanesc.ro cu tema „Românii din comunităţile istorice”. Ce am observat a fost că Reportajul video „Cetăţenia română, un drept care costă scump”, distins cu premiul I şi realizat de tânăra jurnalistă din Republica Moldova, Anastasia Cucuruz a generat emoţii….ceea ce înseamnă că noi, românii de pe ambele maluri ale Pruturi gândim la fel”,  a subliniat Romeo Crâşmaru.

„Nevoia de educaţie în jurnalism”

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa lect.univ.dr Xenia Negrea de la Departamentul de comunicare, jurnalism şi ştiinţe ale educaţiei, a lect.univ.dr Mihai Ghiţulescu de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, a scriitorul prof. Tudor Nedelcea, precum şi a jurnalistului Dan Lupescu, directorul Revistei Lamura. Moderatorul dezbaterii a fost jurnalistul Mihai Firică. „Suntem la un eveniment important pentru comunitatea noastră jurnalistică, pentru tinerii jurnalişti din România şi atât de plin de semnificaţie pentru tinerii jurnalişti din comunităţile româneşti aflate în jurul graniţelor României, jurnalişti care încearcă să promoveze limba română, sentimentul naţional, indiferent că vorbim de Basarabia, Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Ungaria şi vom vorbi despre o temă extrem de importantă şi anume ce se va întâmpla cu jurnalismul de limba română”, a spus Mihai Firică în deschiderea evenimentului. Realizatorul Liliana Hinoveanu Ursu de la Radio Oltenia Craiova a vorbit despre puterea presei în demersul nostru de a-i ajuta pe tinerii jurnalişti din comunităţile istorice să poată mânui aşa cum trebuie limba română literară. Cel de-al doilea membru al juriului concursului organizat de jurnalromanesc.ro, lect.univ.dr Mihai Ghiţulescu, a vorbit despre problemele comunităţile româneşti şi problema presei de limba română din aceste comunităţi. Lect.univ.dr Xenia Negrea a evidenţiat nevoia de educaţie în jurnalism la ziariştii de limba română din comunităţile istorice.