Simțul umorului şi ironie subtilă, la Salonul Internaţional de Caricatură de la Craiova

0
555

Lucrări ale unor apreciați artiști români, precum Albert Poch, Horațiu Mălăele, Octavian Bour, Sergiu Grapă, precum și creații aparținând unor autori din 12 țări, între care SUA, Iran, Mexic, Germania ș.a., pot fi văzute, în următoarele două săptămâni, la Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, deschis în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (clădirea nouă, din strada „Madona Dudu” nr. 14). Vernisajul a avut loc ieri, însă, din păcate, la eveniment nu a participat nici unul din cei șase premianți, nici președintele juriului, caricaturistul Ștefan Popa Popa‘s. Evenimentul s-a bucurat, în schimb, de prezența președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, ca și a celorlalți membri ai juriului: graficianul craiovean Gabriel Bratu, Elvira Romaniuc – director al Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, și ing. Ionel Gavrilescu.

Doi expozanți în afara concursului: Ștefan Popa Popa‘s și Gabriel Bratu

Nu mai puțin de 35 de graficieni români și 17 străini participă cu 132 de lucrări la ediția din acest an a Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, eveniment organizat de Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Olteniei și Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

Alături de Albert Poch, Horațiu Mălăele, Octavian Bour, Florian Doru Crihană, Romeo Răileanu, Dan Hatmanu, Sergiu Grapă, Constantin Ciosu ș.a., expun, în afara concursului, graficianul Gabriel Bratu și caricaturistul Ștefan Popa Popa’s. Acesta din urmă aduce pe simeze portretele lui Herman Van Rompuy – președintele Consiliului European, și polonezului Jerzy Buzek – președinte al Parlamentului European în perioada 2009-2012.

Acceptați în Salon sunt caricaturiști din SUA, Iran, Mexic, Turcia, Franța, Elveția, Germania, Macedonia, Polonia, Ucraina, Serbia și Uzbekistan.  De asemenea, sunt prezentate două lucrări originale purtând semnătura lui Nicolae Petrescu-Găină, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti români din secolul al XX-lea, al cărui nume Salonul de la Craiova îl poartă.

„Pagini din istoria caricaturii româneşti”, grație Muzeului de Artă din Craiova

„Salonul îi omagiază, indirect, pe cei mai mari caricaturiști pe care i-a avut istoria artelor românești, originari din Craiova. Așa se face că și premiile poartă numele acestor artiști – mulți dintre ei, elevi la Colegiul Național „Carol I” –, care au marcat grafica românească începând de la 1900 și până astăzi”, a precizat Florin Rogneanu – manager al Muzeului de Artă.

Grație amplului program inițiat de această instituție, intitulat „Pagini din istoria caricaturii româneşti”, pe simezele craiovene au fost prezenți până acum cu expoziții personale cunoscuți și apreciați artiști. Între aceștia: Octavian Bour, Constantin Ciosu, Gh. D. Constantinescu, Sergiu Grapă, Nicolae Lengher, Romeo Răileanu, Tudor Banuș, Vasile Crăiță-Mândră, Matty Aslan, Benedict Gănescu, Silvan Ionescu ș.a., lucrările multora dintre ei regăsindu-se, de altfel în actualul Salon Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”.

Elvira Romaniuc: „Umorul este unul dintre cele mai importante și serioase lucruri!”

„Este a doua ediție găzduită de Muzeul Olteniei și suntem deosebit de onorați pentru acest lucru. La ediția de anul trecut, expoziția a avut mare succes la public, trecându-i pragul nu numai craioveni, ci și numeroși vizitatori din Oltenia. Sunt convins că și cea din acest an se va bucura de același succes”, a afirmat ieri, la deschiderea oficială, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Aprecieri pentru calitatea și amploarea Salonului au primit organizatorii de la Elvira Romaniuc, director al Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, la rându-i organizator al unuia dintre cele mai „gustate” evenimente din țară: Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor… la Gura Humorului”. «În urmă cu 23 de ani, atunci când s-a organizat prima ediție a Festivalului „Umor la… Gura Humorului”, am constatat cu multă uimire că umorul este unul dintre cele mai importante și serioase lucruri. Pe simezele dvs. se regăsesc mulți dintre participanții la Festivalul de la Gura Humorului. Mă bucur să descopăr și suceveni printre expozanți, dar și reprezentanți de frunte ai caricaturii internaționale. Noi încercăm să dezvoltăm manifestarea, care deja cuprinde work-shop-uri și foarte multe expoziții personale și care se desfășoară în cadrul Zilelor Humorului, unde vin și revin foarte mulți oameni cu umor. Vă felicit pentru ceea ce faceți aici și vă doresc să aveți putere să duceți mai departe Salonul, pentru că, știm cu toții, nu este ușor în ziua de astăzi să investești în actul cultural», a afirmat Elvira Romaniuc.

„Se petrec multe lucruri frumoase la Craiova. Spre norocul nostru, avem și cu cine să facem, și pentru cine să facem!”, i-a răspuns Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Graficianul Gabriel Bratu – vicepreședinte al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România și membru în juriul Salonului: «Pot spune că e o ediție mai bună decât precedenta. Avem pe simeze tot caimacul caricaturii românești, apoi avem foarte multe nume ale caricaturii „de aur” străine, artiștii din Iran predominând. Faptul că sunt participanți de pe trei continente mie mi se pare extraordinar! Să sperăm că la anul va fi și mai bine».

Premiile ediției 2013:

  • Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină” – Virgil Tomuleț (Cluj-Napoca)
  • Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag” – Ștefan Boroș-Tety (Târgu Mureș)
  • Premiul „Francisc Şirato” – Nicolae Lengher (Timișoara)
  • Premiul „Silvan Ionescu” – Dragoș Anton (București)
  • Premiul „Eugen Taru” – Adrian Dragomirescu (București)
  • Premiul „Benedict Gănescu” – Gh. D. Constantinescu (București)