„Natura umană” naşte confruntări aprinse în Ziua Filosofiei

1
650

„Natura omului şi condiţia lui în lumea contemporană” este genericul dezbaterii pe care Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Craiova a organizat-o ieri, cu ocazia Zilei Filosofiei. Evenimentul, găzduit de Colegiul Naţional „Elena Cuza”, a avut loc între orele 9.30 şi 11.30, în cadrul parteneriatului dintre Universitatea din Craiova, Facultatea de Filosofie – Centrul de Cercetări Filosofice şi Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi Grupul Școlar „Matei Basarab”.

Adriana Neacşu, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Filosofie, a fost cea care a deschis şi moderat „confruntarea” dintre cele patru echipe de elevi din liceele „Tudor Arghezi”, „Carol I”, „Elena Cuza” şi „Fraţii Buzeşti”, reprezentând tot atâtea puncte de vedere asupra „naturii umane”. Fiecare echipă a fost însoţită de profesorul său de filosofie, care i-a ajutat pe elevi să descifreze hăţişul ştiinţei înţelepciunii.

În prima parte a discuţiei echipele au prezentat perspective diferite extrase din lucrări filosofice ale lui Aristotel, Rene Descartes, Jean Paul Sartre, Lucian Blaga şi nu numai. Partea a doua a fost rezervată adevăratei confruntări, în care fiecare echipă a trebuit să răspundă întrebărilor celorlalte, pentru a explica perspectiva abordată. Discuţiile au fost suficient de „încinse”, iar elevii şi-au susţinut cu tărie, dar şi cu argumente bine formulate abordarea filosofică.

La finalul dezbaterii, toate cele patru echipe au fost premiate cu cărţi, oferite de Facultatea de Filosofie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Nu a fost stabilită o ierarhie a câştigătorilor, poate tocmai pentru că nivelul de pregătire, dar şi de isteţime al elevilor care au participat a fost peste aşteptări. Totuşi, nu am putut să nu remarcăm siguranţa de sine şi cunoştinţele elevilor de la Colegiul Național „Carol I”, uşurinţa în exprimare a „filologelor” de la „Elena Cuza”, activismul celor din Liceul „Tudor Arghezi” sau discursurile fără greşeală şi răspunsurile prompte ale elevelor din „Frații Buzeşti”.

Atmosfera discuţiilor a fost destul de relaxată, interesul tinerilor elevi de clasa a XII-a pentru o temă deloc facilă ca natura umană, nici pe departe elucidată de cei mai înţelepţi dintre adulţi, a impresionat audienţa şi acţiunea lor curajoasă a trimis cu gândul la opinia existenţialistă a lui Sartre, care afirma: „Omul (…) nu este la început nimic. El nu va deveni decât ceva pe urmă şi va fi ceea ce el însuşi se va fi făcut. (…) Omul nu este altceva decât propriul său proiect, nu există decât în măsura în care se realizează pe el însuşi, nu este nimic altceva decât ansamblul actelor sale”.

Filosofia este celebrată la iniţiativa UNESCO începând cu anul 2012, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Ziua a fost aleasă nu întâmplător, ci în mod convenţional în apropierea zilei de naştere a filosofului antic grec Socrate, pentru a aduce în atenţia publică importanţa filosofiei, neglijată uneori de societatea contemporană.

„Fiecare dintre noi vrem să ştim cine suntem, de unde venim şi încotro mergem” – a surprins foarte cuprinzător Adriana Neacşu, în încheierea primei ediţii a Zilei Filosofiei, exprimându-şi speranţa ca în anul 2013 să celebrăm la Craiova Săptămâna Filosofiei.

RAMONA DINU

1 COMENTARIU

  1. Am participat la activitate si tin sa apreciez prgatirea deosebita a elevilor, ceea ce ma face sa sper la o generatie neamortita, cu atitudine! M-au facut sa ma gandesc la efervescenta “Dialogurilor”socratice!Imi doresc f.mult ca politicienii sa adopte politici publice prin care sa-i pastram aici, daca tot ii formam noi!Apreciez pregatirea ziaristei,care s-a implicat realmente in dezbatere! Intr-o lume de “fatuci” care fac presa,tin sa stie ca este deosebita!

Comments are closed.