“Utilizarea unui text de lege neactualizat” putea legaliza traseismul politic

0
372

În urma articolulului apărut în cotidianul nostru, la data de 21 noiembrie a.c, cu titlul “Şapte parlamentari PDL au vrut să legalizeze traseismul politic”, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege pentru modificarea art. 9 şi art. 15 din Legea nr. 393/2004, deputatul PDL Nicuşor Păduraru, a trimis un drept la replică “pentru o corectă informare asupra subiectului”. Acesta a ţinut să precizeze că împreună cu ceilalţi şase colegi de partid nu a dorit să legalizeze traseismul politic la nivelul aleşilor locali, ci doar să reglementeze unele deficienţe ale legii, pentru ca cei corupţii să îşi ispăşească pedepsele. Într-o problemă atât de serioasă parlamentarii PDL au lucrat cu profesionalism bazându-se pe un text de lege neactualizat.

Nicuşor Păduraru

Pedelistul Nicuşor Păduraru ne-a rugat să îi oferim “posibilitatea corectăriii informaţiei” apărută în articolul Şapte parlamentari PDL au vrut să legalizeze traseismul politic” şi şi-a exprimat speranţa că vom “deveni susţinători indirecţi ai acestei iniţiative care presupune curăţenia morală în spaţiul aleşilor din administraţia locală”. “Confuzia creată faţă de obiectivele propunerii legislative, menţionate în expunerea de motive, se datorează unei erori plecate de la utilizarea unui text de lege neactualizat la zi. De altfel, corectarea acestui aspect a fost efectuată prin amendamentul adresat Senatului României la data de 9 noiembrie 2011, amendament care va permite corectarea formei, pentru păstrarea fondului. Propunerea legislativă nu are nici o legătură cu subiectul enunţat de dumneavoastră. În fapt, este vorba de corectarea unei deficienţe legislative din statutul aleşilor locali. Încetarea mandatului unui ales local, printre alte două situaţii menţionate în lege, se realizează pentru cazul în care există hotărâri ale justiţiei cu caracter definitiv pe subiecte penale doar dacă se aplică pedepse privative de libertate, ceea ce înseamnă că un ales local dovedit penal, dacă este condamnat cu suspendare, stă bine merci în funcţie. Dorinţa mea ca iniţiator al propunerii legislative este clar în favoarea scoaterii corupţilor din spaţiul public şi nu are nici o legătură cu racolările de aleşi locali”, se arată în dreptul la replică al deputatului Nicuşor Păduraru.

Cu o căutare pe www.google.com ar fi găsit Legea nr. 393/2004 actualizată

În articolul din data de 21 noiembrie a.c., nu am contestat în nici un fel iniţiativa celor şase deputaţi prin care se doreşte “corectarea unei deficienţe legislative din statutul aleşilor locali” cu privire la “scoaterea corupţilor din spaţiul public”. Însă am atras atenţia că cei şapte parlamentari PDL au “omis” să treacă în proiectul “Lege pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, la art. 9 alin 2 litera “h¹”, şi la art. 15 litera “g¹” introduse prin Legea nr. 249/2006, care prevăd faptul că primarii, consilierii judeţeni şi cei locali îşi pot pierde mandatul şi prin: „Pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Este greu de crezut că pedeliştii dintr-o “eroare” şi-au fundamentat proiectul pe “utilizarea unui text de lege neactualizat la zi”, când la o simplă căutare pe www.google.com ar fi găsit Legea nr. 393/2004 actualizată. De altfel Legea nr. 393/2004 actualizată a fost folosită în mod excesiv la nivelul consiliilor locale şi cele judeţene, de toate partidele.

Încearcă să dreagă busuiocul

Nicuşor Păduraru, vicelider al grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, nu poate fi bănuit că poate face asemenea greşeli, asta pentru că vorbim despre un om cu experienţă politică şi administrativă. În perioada 2006-2008 a fost prefect de Iaşi din partea PNL şi apoi director în cadrul Ministerului Internelor, în timpul ministrului Cristian David. În 2008, Nicuşor Păduraru a demisionat de la liberali şi a devenit membru PDL. Este evident că cei şapte pedelişti prinşi cu mâţa în sac, încearcă să dreagă busuiocul. Dacă cei din Consiliul Consultativ nu le-ar fi atras atenţia asupra acestei “erori”, proiectul de legea ar fi fost adoptat ca atare, iar la nivelul aleşilor locali ar fi fost legalizat traseismul politic.