Garda de Mediu Dolj a început verificările la primării

0
1941

Garda de Mediu Dolj a demarat acțiunile prin care verifică dacă primăriile din județ au luat măsurile ce li s-au impus la controlul efectuat în anul 2023, ca urmare a neregulilor depistate. Comisarii instituţiei sunt în pline verificări şi au spus că rezultatele vor fi făcute cunoscute în timp util. Sunt, deja, date prezentate, după primele activităţi desfăşurate.

Garda de Mediu (GM) Dolj a precizat că urmăreşte să fie respectate prevederile HG nr. 942/2017 de aprobare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, Ordinului nr. 846/2019 privind desfășurarea de controale pentru identificarea depozitărilor ilegale de deșeuri la nivel național, OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților, Legii nr. 24/2007 republicată privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor Legii nr. 54 din 19 martie 2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic si O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice – modificări.
Acţiuni multiple de verificare

Conform precizărilor GM Dolj, “în anul 2023, au avut loc acțiuni de verificare privind: implementarea sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora; asigurarea și respectarea programelor (graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale; atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare; utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (inclusiv populație); transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori; îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT-uri, pentru anul 2023; modalitatea de gestionare a deşeurilor periculoase generate în gospodării trasabilitatea deșeurilor municipale de la generator la valorificare/ eliminare, amplasamentele cu abandonări de deșeuri identificate în urma controalelor efectuate în anul 2023, dar și alte amplasamente noi, care au fost semnalate prin sesizări, prin apariții mass-media; depunerea la termen a declarațiilor privind Fondul pentru mediu. Până în acest moment, s-au verificat două UAT-uri și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ”.