S-a semnat contractul cu asocierea de firme care va amenaja şi echipa platformele pentru containere îngropate

0
318

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, la sfârşitul acestei săptămâni, contractul cu asocierea de firme care va amenaja şi echipa platformele pentru containere îngropate destinate colectării deşeurilor în municipiul Craiova şi va furniza utilajele necesare gestionării acestora. Investiţia face parte din proiectul cu finanţare europeană „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro.

Ion Prioteasa

Această investiţie a mai cuprins achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, precum şi construirea a patru staţii de transfer, a două staţii de compostare şi a unei staţii de sortare a deşeurilor.

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, investiţia, cu o valoare totală de 7,5 milioane de euro, reprezintă componenta care va definitiva Sistemul de management integrat al deşeurilor, realizat în cadrul celui mai complex proiect cu finanţare europeană al administraţiei judeţene.

Un număr total de aproximativ 760 de containere îngropate

„Am depăşit o provocare importantă în cadrul demersului nostru finanţat cu aproape 54 de milioane de euro din fonduri europene şi avem un câştigător al licitaţiei publice pentru furnizarea şi montarea containerelor îngropate, cu care am semnat contractul în aceste zile. Ne aflăm, aşadar, aproape de momentul începerii investiţiei care vine să completeze sistemul de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, o investiţie care, de data aceasta, este destinată în exclusivitate municipiului Craiova.  Vorbim despre o componentă complexă şi importantă din proiectul cu finanţare europeană, un contract care include achiziţii şi lucrări a căror valoare cumulată se ridică la 7,5 milioane de euro. Asocierea de firme căreia i-a fost atribuit va trebui să proiecteze şi să amenajeze, în Craiova, aproape 440 de platforme, pe care va instala un număr total de aproximativ 760 de containere îngropate, destinate zonelor cu blocuri din municipiu. În acelaşi timp, vor fi livrate 15 utilaje speciale, de diferite tipuri şi capacităţi, pentru diversele operaţiuni pe care le presupune gestionarea acestei noi reţele, de la ridicarea şi transportarea deşeurilor la curăţarea containerelor”, a subliniat Ion Prioteasa.

Contăm pe buna colaborare cu Primăria Craiova

Beneficiile pe care le aduce noul sistem sunt multiple, în primul rând pentru că el va înlocui actualele platforme supraterane, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a gradului de salubritate, dar şi un avantaj din punct de vedere estetic. În al doilea rând, prin montarea acestor recipiente diferenţiate, se creează condiţiile pentru valorificarea deşeurilor reciclabile, întrucât obiectele din sticlă, metal, plastic, hârtie şi carton vor fi colectate separat de resturile menajere.  „Dat fiind numărul mare al lucrărilor prevăzute în acest contract, este de aşteptat ca implementarea lui să nu fie una facilă, însă îi vom acorda întreaga noastră atenţie şi vom monitoriza derularea lui, etapă cu etapă, pentru a ne asigura că va fi dus la bun sfârşit în cel mai scurt timp posibil. Contăm, în desfăşurarea acestei investiţii, pe buna relaţie de colaborare dezvoltată cu Primăria Municipiului Craiova, cu care avem un parteneriat solid pentru realizarea acestui segment din Sistemul de management integrat al deşeurilor“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

438 de platforme

Contractul încheiat între Consiliul Judeţean Dolj şi S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L., are o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA, sumă care include preţul utilajelor specifice şi al containerelor furnizate, precum şi prestarea serviciilor de proiectare, inscripţionare, instruire şi testare aferente şi executarea lucrărilor de montare. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi şi 30 de containere de 3 metri cubi.