Două sute de craioveni au alergat la Crosul Inimii pentru a promova mişcarea

0
364

Încurajaţi de vremea frumoasă, dar şi din dorinţa de a promova un stil de viaţă sănătos, prin mişcare, peste două sute de craioveni au alergat, ieri-dimineaţă, la Crosul “Promenada Inimilor” pe traseul McDonald’s – Piaţa Prefecturii. Cel mai tânăr participant are doar 3 ani, în timp ce decanul de vârstă a fost un iubitor al sportului de 72 de ani. Evenimentul s-a adresat tuturor locuitorilor Craiovei şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, copii, adulţi şi chiar pensionari îmbrăcând tricourile şi alergând pe strada „A.I. Cuza”.

Rotary Club Craiova, împreună cu partenerii, Primăria Craiova, Direcţia Judeţeană de Sport, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Fundaţia Română a Inimii, Asociaţia de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia, au continuat astfel programul „Promenada Inimilor”, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, invitând participanţii la mişcare şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, menit să protejeze sănătatea inimii şi a întregului corp.

„Promenada Inimilor”, la a V-a ediţie

„Crosul Inimii” a fost organizat pe două categorii de vârstă, sub şi peste 18 ani, fete şi băieţi. Festivităţile de premiere ale câştigătorilor crosului inimii au avut loc în Piaţa „Mihai Viteazul”. Tot acolo au fost organizate mai multe acţiuni în aceeaşi idee de a promova sportul şi mişcarea în aer liber. Printre acestea s-au numărat „Craiova dansează în stradă” – gimnastică şi recuperare medicală; un circuit cu trotineta electrică şi bicicleta electrică (produse la Craiova). Totodată, au fost amenajate – sub sloganul „Medicii sunt alături de noi” – puncte de control medical, cardiologic şi pentru luat tensiunea.

“Promenada Inimilor”, program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat în peste 10 ţări europene, a avut un succes răsunător şi în România. În 2013, la eveniment au participat mii de persoane din 25 de oraşe, iar în 2014 peste 10.000 de persoane din 35 de oraşe. În Craiova, evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, peste 700 de craioveni alăturându-se evenimentului în 2014 şi 300 de persoane (pe o ploaie torenţială) au fost prezente la evenimentul din 2015 respectiv peste 350 persoane în 2016.

 „Avem o inimă care ne serveşte credincioasă şi pe care trebuie să o respectăm. Încercăm să tragem un semnal de alarmă într-o manieră atractivă, să promovăm un stil de viaţă sănătos şi să avem grijă de comunitatea în care activăm”, au precizat membrii Rotary Club Craiova.

La rândul său, medicul cardiolog dr. Constantin Militaru a subliniat cât de importantă este mişcarea pentru sănătatea inimii. «Lansăm locuitorilor Craiovei – copii, adulţi şi seniori – invitaţia de a spune: noi ne punem inima la treabă! „Promenada inimilor” înseamnă o cultură a vieţii în sănătate, a mişcării în toate formele sale. Cu această ocazie, reamintim autorităţilor locale şi publicului importanţa mişcării ca o componentă esenţială a unei vieţi sănătoase, a mobilităţii urbane durabile şi a deplasării pietonală».

Peste 100.000 de doljeni suferă de boli de inimă

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de morbiditate şi mortalitate din România. În Dolj, numărul celor care suferă de boli ale inimii depăşeşte 100.000 de persoane. Cele mai întâlnite afecţiuni sunt hipertensiunea arterială, fiind înregistrate peste 73.000 de cazuri, şi cardiopatia ischemică de care suferă aproximativ 35.000 de persoane.

Afecţiunile cardiovasculare determină aproximativ o treime din invaliditatea permanentă reprezentând 30% din totalul consultaţiilor acordate de medicul de familie. Unu din patru adulţi are o formă de boală cardiovasculară, dintre care cele mai dese sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi ateroscleroza. Totodată, mai mult de jumătate din numărul infarcte şi 75% din accidentele vasculare cerebrale au la bază hipertensiunea arterială.

Dintre  factorii de risc, la capitolul stil de viaţă, se consideră că alimentaţia are cea mai mare contribuţie la decesul prin boli cardiovasculare (BCV), în timp ce hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important dintre factorii de risc biologici (urmat de colesterol, obezitate şi diabet).