Spectacolul „Căpşunile şi Orfanii” are, astăzi, premiera germană

0
535

După reprezentațiile din România, de luna trecută, „Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen” – „O călătorie spre o generaţie abandonată” are premiera germană astăzi, la Hausbar, Grosses Haus, din Braunschweig. Premiera la Craiova a avut loc pe data de 28 septembrie, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, iar spectacolul a mai fost prezentat la Sibiu, Brașov și București.

„Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen” este un proiect internațional al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrului de Stat Braunschweig și werkgruppe2. Din distribuție fac parte actorii Gabriela Baciu, Gina Călinoiu (TNC), Sven Honig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician) – de la Teatrul de Stat din Braunschweig. Regia artistică este semnată de Julia Roesler – care a realizat și documentarea, împreună cu Silke Merzhauser și Gina Călinoiu, muzica originală este compusă de Kim Efert, iar scenografia îi aparține lui Adrian Damian.

Titlul „Căpşunile şi Orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească.

 Organizațiile World Vision și Salvați Copiii (cu structuri teritoriale și în Dolj) au fost parteneri importanți pentru documentare. Ambele organizații au grijă de copiii migranților și de familiile acestora, în limita posibilităților. De asemenea, proiectul a fost sprijinit de Goethe Institut Bucureşti.

 Sub titlul „The Art of Ageing”, opt teatre membre ale Convenției Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă – un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două instituții, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv „Căpşunile şi Orfanii” / „Erdbeerwaisen”. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acesteia este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor  transnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE. „The Art of Ageing” este susținut financiar prin Programul Cultura 2007-2013 a UE.