Din cauza datoriilor foarte mari, Spitalul Municipal Filantropia din Craiova a fost în multe rânduri la un pas să rămână fără curent electric, apă şi căldură. S-a ajuns în situaţia în care masa bolnavilor să fie asigurată acum doar prin sponsorizări, iar prea multe soluţii de redresare economică nu se întrevăd. Restanţele totalizează în acest moment nu mai puţin de 9,3 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul lunar al spitalului nu depăşeşte 1,7 milioane de lei. Prin urmare, toate încercările de a face economii s-au dovedit a fi zadarnice.
Cel mai vechi spital din Craiova se confruntă cu o situaţie de-a dreptul disperată, iar reprezentanţilor unităţii sanitare nu le rămâne decât să spere că vor găsi înţelegere din partea furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare. Dificultăţi există şi în plata arieratelor faţă de furnizorii de energie şi utilităţi. Toate acestea au făcut ca datoria spitalului să capete proporţii, de la an la an, şi să ajungă la un total greu de imaginat pentru o unitate sanitară de categoria a patra: nu mai puţin de 9,3 milioane de lei. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, tocmai ca urmare a clasificării slabe pe scara nivelului de competenţe, şi fondurile alocate anul acesta spitalului au fost mai mici decât cele de anul trecut, chiar dacă nici în 2011 situaţia financiară nu a fost deloc una bună.
Spitalul pierde în fiecare lună bani
Noua conducere a spitalului, instalată în vara acestui an, încearcă să găsească soluţii pentru a repune unitatea sanitară pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Demersul este însă unul foarte greu de dus la bun sfârşit din moment ce spitalul iese în fiecare lună în pierdere din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aproximativ 400.000 de lei este suma pe care unitatea sanitară trebuie să o acopere lunar. Calculul este unul destul de simplu. În timp ce spitalul oferă servicii medicale în valoare de 2,1 milioane de lei, suma pe care o primeşte din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu depăşeşte 1,7 milioane de lei. În mare parte această situaţie este creată de clasarea slabă a spitalului doar în categoria a patra, fapt ce nu-i permite să primească o sumă mai mare de bani din partea CAS Dolj.
„Aproape 25% din banii pe care am putea să-i facem pe contract cu Casa de Asigurări de Sănătate noi îi pierdem din cauza gradului. Suntem în categoria a patra şi nu putem primi mai mulţi bani din cauza acestui fapt. Am închis achiziţiile, nu mai cumpărăm nimic pentru că nu mai avem bani. Ne descurcăm cum putem”, a precizat dr. Olguţa Alice Gavrilă, managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.
Masa bolnavilor asigurată din sponsorizări
În mai multe rânduri furnizorii medicamente şi de utilităţi au avertizat că nu vor mai aproviziona unitatea sanitară dacă sumele de bani datorate nu le vor fi achitate. Asta în condiţiile în care Spitalul Filantropia are datorii neplătite de doi, în unele cazuri chiar de trei ani. Cea mai mare parte a restanţelor figurează către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. Constrânşi de situaţie reprezentanţii spitalului au fost nevoiţi să apeleze la sponsorizări pentru a le putea asigura masa bolnavilor internaţi. „În momentul de faţă masa bolnavilor este asigurată prin sponsorizări. Ne-am dus la fiecare firmă şi i-am rugat să ne facă sponsorizări. Unii ne-au adus ulei, alţii cartofi, ceapă. De trei săptămâni noi aşa funcţionăm. Medicamente au venit tot pe sponsorizări şi mai avem şi din stocul nostru”, a mai spus managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.
Nu este însă prima dată când spitalul are probleme din cauza datoriilor. În ultimii ani directorii care s-au aflat la conducerea unităţii sanitare au încercat să implementeze tot felul de strategii salvatoare. La un moment dat, spre exemplu, pentru a face economii, medicii au fost trimişi acasă câte o zi pe săptămână fără a plătiţi. O altă măsură care a stârnit la vremea respectivă proteste a fost aceea de a introduce o taxă pentru vizitatori, dar şi pentru anumite servicii medicale oferite pacienţilor.