CE declanşează procedura de presuspendare pentru alte două programe operaţionale

0
309
Johannes Hahn

Comisia Europeană va declanşa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte două programe operaţionale sectoriale (POS) – Transport şi Competitivitate – urmând ca o înştiinţare oficială a Bucureştiului în acest sens să fie făcută de comisarul pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, în perioada următoare, au declarat, pentru „Gândul”, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra căreia autorităţile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficienţele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleaşi surse. În afară de cele două programe, procedura de presuspendare a fost declanşată de Comisia Europeană şi în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas. Odată pus în mişcare acest mecanism, autorităţile de la Bucureşti sunt obligate ca în termen de două luni să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în privinţa remedierii deficienţelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fondurile sunt suspendate.

Declanşarea procedurii de presuspendare vine cu doar o lună înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 şi pune România într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care marii contributori cer ca banii europeni să fie alocaţi în funcţie de eficienţa cu care aceştia sunt cheltuiţi de statele membre.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbţie a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro. Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, rata de absorbţie, la data de 30 septembrie, fiind de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt de 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbţie este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro.