Controversele privind folosirea mărcii înregistrate Arsenie Boca au luat sfârşit

0
393

Mănăstirea Prislop şi Episcopia Ortodoxă Română a Devei şi Hunedoarei vor putea comercializa în continuare obiecte de cult cu chipul fostului stareţ Arsenie Boca. Decizia a fost luată, miercuri, prin ordonanţă preşedinţială, de Curtea de Apel Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Mănăstirii Prislop şi ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei vor putea să comercializeze icoane sau alte obiecte legate de numele şi imaginea lui Arsenie Boca. Decizia a fost luată până la soluţionarea dosarului de la Tribunalul Bucureşti.

„Admite acţiunea în parte. Constată că reclamantele sunt îndreptăţite la folosirea numelui părintelui Arsenie Boca şi a imaginii acestuia, exclusiv ca atribut de identificare a persoanei menţionate, în cadrul savârşirii actelor comerciale cu produse, cărţi, pandantive, amulete, suveniruri, obiecte de cult, icoane, ce poarta numele şi imaginea în discuţie. Vremelnică, până la soluţionarea cauzei ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a V a Civilă. Menţine sentinţa sub aspectul excepţiilor soluţionate. Definitivă”, a stabilit, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti.

„Este o decizie mai mult decât aberantă. Nici noi şi nici avocatul nostru nu putem identifica acţiunea juridică, prin care s-a ajuns la o astfel de soluţie, hotărâre. Practic nu există, cel puţin în opinia noastră nu există acţiunea juridică. Nu am văzut motivarea. De această soluţie profită doar reclamantele, adică Mănăstirea Prislop şi Episcopia Devei şi a Hunedoarei, nu şi comercianţii din jur sau alte entităţi. Este o hotărâre provizorie, deoarece noi avem un dosar de fond, la acel dosar noi încă nu avem un termen fixat. Episcopia Devei şi Mănăstirea Prislop se bucură de ceva provizoriu, să vedem ce va fi la soluţionarea fondului”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Diana Talpoş, unul dintre proprietarii brandului. Aceasta deţine marca „Boca Părintele”, fiind şi secretarul general al Fundaţiei Global Ethic.

În luna mai 2018, Gheorghe Emanuel Daniel, un tânăr de 24 de ani din Arad a susţinut că deţine licenţa pe România pentru marca înregistrată “Părintele Arsenie Boca”, acesta notificând sute de firme din întreaga ţară, dar şi Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul fostul stareţ, cu privire la faptul că vând ilegal obiecte de cult care folosesc numele sau imaginea acestuia.

Tănârul din Arad a susţinut că marca „Părintele Arsenie Boca” a fost înregistrată în 2017 la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă cu sediul în Marea Britanie – Aditional Worldwide Care Services Ltd, iar Gheorghe Emanuel Daniel este singurul din România care a primit licenţa de folosire a drepturilor. (Sursa: Mediafax)