Croită din rămășițe / Reabilitarea Parcului Romanescu mai are nevoie de încă o cusătură

0
393

Primăria Craiova face și desface la proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”. Propunerea se întoarce din nou în Consiliul Local Municipal Craiova, de această dată nu pentru a mai adăuga bani de la bugetul local – așa cum s-a întâmplat în ședința din luna august – ci pentru a prinde în documentație și posibilitatea de a mai primi niște bani în cazul în care se vor mai face economii la alte proiecte. Autoritățile țintesc aproximativ 14 milioane de lei, bani pe care, în caz contrar, trebuie să-i pună de la bugetul local.

Proiectul privind reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu” a intrat de două ori în Consiliul Local Municipal Craiova și va mai intra încă o dată în ședința din această săptămână. De această dată, autoritățile le propun aleșilor locali să voteze o modificare la un articol care spune că, dacă se vor face economii la alte lucrări pe bani europeni aflate în desfășurare, surplusul acela de bani să-i revină Primăriei Craiova. La un simplu calcul, rezultă că municipalitatea ar mai beneficia de o sumă de 13,90 de milioane de lei, bani care ar urma să vină de la bugetul Uniunii Europene.

Încă un vot

De fapt, Primăria Craiova se conformează unei recomandări primite din partea ADR Sud-Vest Oltenia. Potrivit proiectului de hotărâre, conducerea ADR Sud-Vest Oltenia a solicitat municipalității să modifice vechea hotărâre de consiliu și să includă și posibilitatea ca Uniunea Europeană să suporte 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului în eventualitatea în care se vor înregistra economii la alte proiecte aflate în implementare. Proiectul de hotărâre precizează că, în cazul în care se va ajunge în această situație, diferența de bani să fie scăzută din contribuția pe care urmează să o suporte acum municipalitatea.

S-a pornit de la 21,26 milioane de euro

Inițial, lucrările privind reabilitatea parcului au fost apreciate la suma de 93,27 milioane de lei, echivalentul sumei de 21,26 milioane de euro. Din acești bani, finanțarea nerambursabilă (asigurată în proporție de 98%, așa cum cere acest proiect) era de 91,41 milioane de lei, adică 20,83 milioane de euro, iar Primăria Craiova suporta 1,86 milioane de lei, adică 425.239 de euro. Cu acești indicatori financiari, proiectul privind cererea de finanțare a fost depus la ADR Sud-Vest Oltenia la începutul lunii martie 2013. Din lipsa finanțării, proiectul a fost trecut pe lista de rezervă.

Și s-a ajuns la 15,62 milioane de euro

La începutul acestui an, s-a constatat că s-au făcut economii la proiectele cu finanțare europeană care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Craiovei. S-au scos de la naftalină două proiecte, dar autoritatea locală s-a oprit la proiectul de reabilitare a parcului. Cum suma disponibilă era mai mică decât valoarea inițială, proiectul a intrat pentru a doua oară în Consiliul Local Municipal Craiova cu propunerea de diminuare a investiției. Autoritățile le-au propus atunci consilierilor ca valoarea totală a lucrării să fie de 68,53 milioane de lei, adică 15,62 milioane de euro, dintre care finanțarea nerambursabilă – 53,26 milioane de lei, adică 12,14 milioane de euro, maximum posibil.

Primăria cotizează de nouă ori mai mult

În această nouă schemă de finanțare, contribuția municipalității a crescut consistent, aproape de nouă ori peste valoarea care-i revenea după primele calcule. Astfel, de această dată, bugetul local trebuie să suporte 15,27 milioane de lei, adică 3,48 milioane de euro, față de suma de 1,86 milioane de lei, adică 425.239 de euro – cât se stabilise inițial. Proiectul a fost votat în această formă de consilierii municipali, la începutul lunii august, și a fost expediat către ADR Sud-Vest Oltenia care urma să depună încă o dată cererea de finanțare. Proiectul se întoarce din nou în consiliu întrucât se ia în calcul încă o dată posibilitatea unor economii, care ar putea diminua contribuția financiară a Primăriei Craiova.

Parcul va fi dotat cu camere video

Deși i-a fost diminuată valoarea, proiectul rămâne, totuși, unul ambițios. Autoritățile locale intenționează să modernizeze, în primul rând, toate aleile și podețele. Podul suspendat va fi și el consolidat. Lucrările se  vor extinde și la lacul din mijlocul parcului care nu a mai fost decolmatat de mulți ani. În incintă se va monta apoi mobilier urban și stâlpi de iluminat în stilul arhitectural al anilor 1900, când a fost creat. Totodată, municipalitatea a insistat să rămână în proiect dotarea parcului cu o rețea de camere video care vor asigura protecția investițiilor ce se vor face acolo. Parcul ar urma să arate cu totul altfel cu atât mai mult cu cât, în prezent, se lucrează la alte două obiective importante, și anume refacerea teatrului de vară – cu fonduri UE și modernizarea Grădinii Zoologice – cu bani de la bugetul de stat.