Stadionul „Ion Oblemenco”, bugetat de anul viitor

0
130

Primarul Lia Olguţa Vasilescu este convins că stadionul ”Ion Oblemenco” va intra în reconstrucţie începând cu anul viitor, arena Băniei fiind, de altfel, prima din ţară pe care guvernul Victor Ponta o va bugeta. Edilul-şef mai susţine că are promisiuni ferme în acest sens şi că proiectul de la Craiova nu poate fi împiedicat nici măcar de dorinţa manifestată de autorităţile din Târgu-Jiu de a vrea şi ele o arenă modernă în localitate, o astfel de investiţie putând să se facă în ambele municipii.

Deocamdată, municipalitatea craioveană se confruntă cu câteva probleme legate de terenul pe care se află stadionul. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat că sunt câteva proprietăţi acolo, printre care pista de atletism şi vestiarele, care au un alt proprietar. Acest lucru face ca documentaţia să nu poată fi întocmită. „Suntem foarte încurcaţi la stadion unde, după cum ştiţi, sunt câteva proprietăţi în interiorul complexului nostru sportiv le are Ministerul Tineretului şi Sportului, prin DJTS. Asta ne-a dus în situaţia în care nici până acum nu suntem gata cu partea de documentaţie pentru a aviza tehnic proiectul de stadion pentru complexul sportiv ”Ion Oblemenco”. Pista este a lor, mai au vreo două vestiare, poate o toaletă în interiorul stadionului”, a precizat Olguţa Vasilescu.

Se caută soluţii pentru preluarea pistei şi a vestiarelor

Procedurile durează pentru că ministerul a anunţat că nu are bani ca să facă lucrări de cadastrare pentru toate stadioanele din ţară, Craiova nefiind singurul municipiu care se află în această situaţie. ”Noi am putea să facem cadastru, dar nu suntem lăsaţi, nefiind proprietari. Şi atunci am cerut o reglementare foarte clară, eventual un acord al Ministerului Tineretului ca să putem să facem noi cadastru şi să mergem mai departe cu proiectele”, a explicat primarul Craiovei. Cu toate acestea, municipalitatea se grăbeşte, susţinând că există promisiuni ferme că, de la anul, lucrările de reconstrucţie trebuie să înceapă: „Vrem să intrăm cât mai rapid în avizare cu studiul de fezabilitate făcut pentru stadion. Asta pentru că avem promisiuni foarte ferme de la guvernul României că anul viitor va începe bugetarea pentru acest stadion”.

”Primul stadion finanţat va fi cel de la Craiova”

Autorităţile gorjene solicită şi ele o finanţare pentru o arenă modernă la Târju-Jiu pe care să joace echipa Pandurii din localitate. Primarul Craiovei spune însă că această doleanţă a lor nu împiedică realizarea proiectului de modernizare a stadionului ”Ion Oblemenco”. ”Eu m-aş bucura foarte tare să fie două stadioane în Oltenia, având în vedere că echipa lor are şi rezultate foarte bune. De altfel, dacă vă aminţiti, guvernul trecut a finanţat trei stadioane, unul la Ploieşti, la Cluj şi Bucureşti. Ei bine, şi acest guvern va trebui să finanţeze tot trei stadioane. Promisiunea fermă este că primul va fi Craiova. Dacă ia şi Târgu-Jiu eu m-aş bucura foarte mult pentru ei pentru că sunt fraţii noştri care ne şi sprijină în competiţia noastră pentru Capitală Culturală Europeană şi care au şi performanţă în sport”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Terenul de la Balta Craioviţei va fi expropriat

Strada Traian Lalescu

Pe de altă parte, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că municipalitatea a fost minţită de Adrian Mititelu, care este şi unul dintre deţinătorii terenului de la Balta Craioviţei. „Sau, dacă vreţi, eu am fost minţită, în sensul că nu există probleme de proprietate acolo şi după s-a dovedit că erau numeroase litigii. Când cineva se duce şi se intabulează fără să fie informată şi primăria şi alte organe ale statului nu prea e în regulă şi nu prea avem noi nici o vină, lucruri care s-au întâmplat din păcate. Dar drumul tot se va face”, a spus primarul. Lia Olguţa Vasilescu a explicat că există două variante de lucru, ori se rezolvă litigiul care există între Adrian Mititelu şi al doilea deţinător, ”un domn Creţu”, ori drumul se va face cu fonduri europene, alta fiind atunci procedura. „Pe fonduri europene se va trece la expropriere, indiferent cine este proprietarul. Şi acel drum se va face, cum se va face, de altfel, şi străpungerea de la Traian Lalescu. Dar acolo este o situaţie foarte complicată, inclusiv cu PUZ-ul care a fost contestat”.

Un mare parc de distracţii se proiectează în zonă

Se pare însă că municipalitatea a găsit şi o variantă alternativă pentru parcul de distracţii care, de asemenea, era proiectat să se facă pe terenurile de la Balta Craioviţei. ”Eu, în campania electorală, promisesem că acolo să fie nu doar acel drum, ci şi un parc de distracţii. După o discuţie pe care am avut-o cu doamna Rovana Plumb, care a venit special pentru Balta Craioviţei ca să vadă dacă se pot atrage fonduri pentru asanarea ei şi pregătirea unui loc de joacă, mi-am dat seama că nu permite proprietatea ca să intervină municipalitatea acolo. Ei bine, peste drum de Balta Craioviţei, municipalitatea are 3,5 hectare, care este în spatele Liceului de Chimie şi ANL-uri. Este un părculeţ acolo, pe care se aşezaseră două familii de romi. Erau ilegale şi au fost scoase şi acum lucrăm la proiect pentru a face, totuşi, acolo un loc de joacă foarte mare”. Autorităţile susţin că este vorba de un parc de distracţii de mare capacitate, care se va face cu finanţare de la Ministerul Mediului.