Legea referendumului ajunge iar la CCR

1
386

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională a României (CCR), cu privire la Legea referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care „înfrâng” principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor. Preşedintele susţine, în sesizare, că stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile art. 2, alin. (1) din Constituţie, deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De aceea, Traian Băsescu susţine că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50% plus unu. „Învederăm faptul că şi la nivel legislativ termenul de «majoritate» desemnează cel puţin 50% plus unul din numărul total. Un exemplu în acest sens se regăseşte în Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, la art. 51, alin. (1). Astfel, Curtea Constituţională lucrează legal în prezenţa a două treimi din numărul judecătorilor, iar plenul decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii. Aşadar, şi în acest caz, majoritatea implică un număr egal cu cel puţin jumătate plus unul din numărul total şi nu un procent de 30% sau mai mic”, se precizează în sesizarea preşedintelui către Curte.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de „împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, şi introduce condiţia unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor. PDL a sesizat CCR în legătură cu această lege, iar decizia Curţii a fost că modificarea este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pe 16 iulie 2013, preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, în sensul respingerii acesteia de către Parlament, întrucât noua variantă de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului. În urma reexaminării, la data de 10 septembrie 2013, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma iniţială, după care, 12 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României, în vederea promulgării.

1 COMENTARIU

  1. cred ca parlamentul tb.desfiintat iar legile sa le promulge base si eventual sa le ratifice ccr!….distractia ar fii dubla iar cheltuiala pe jumatate sau deloc….

Comments are closed.