S-a deschis „Târgul Regional Transfrontalier”

0
434

Salonul expoziţionalva  rămâne deschis până duminică

„Târgul Regional Transfrontalier” s-a deschis ieri, la Craiova. Evenimentul, care se desfăşoară pe parcursul a patru zile, are integrat „Salonul Regional al Cercetării”, în cadrul căruia peste 40 de firme, inventatori şi cercetători din Oltenia, dar şi din Bulgaria, îşi prezintă inovaţiile, produsele şi tehnologiile brevetate în domeniile lor de activitate. Manifestarea expoziţională are loc în incinta Centrului Expoziţional Transfrontalier.

La deschiderea de ieri au participat reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare din Craiova împreună cu omologii bulgari. „Salonul Regional al Cercetării” este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se află la ediţia a II-a. Primele evenimente similare au avut loc la Slatina şi Pleven, în Bulgaria.

Scopul manifestării expoziţionale este acela de a facilita transferul rezultatelor activităţii de cercetare şi inovaţie către economie la nivel naţional şi internaţional. Numărul firmelor expozante este de 42, din care 16 standuri din Bulgaria, iar 26 din regiunea Oltenia. „Printre participanţii expozanţi din România se numără Universitatea din Craiova cu şase facultăţi, Facultatea de Agronomie şi Horticultură, Matematică, Electronică, Electrotehnică şi Mecanică, institute şi centre naţionale de cercetare din Craiova, Vâlcea, Bucureşti. De asemenea, vorbim despre societăţi comerciale care, dincolo de obiectivul principal de a realiza consum prin activitate, au preocupări în domeniul cercetării şi inovaţiei. Foarte important – sunt prezente persoane fizice, de asemenea cu preocupări similare”, a explicat Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj.

Produse bazate pe tehnologii de ultimă generaţie la standuri

La unul dintre standuri atrag atenţia nişte panouri confecţionate din materiale regenerabile, care produc energie electrică şi apă caldă. Produsele sunt importate din America, deocamdată singurul loc în care există o tehnologie de producţie, dar prezenţa la salonul expoziţional este dovada intenţiei firmelor specializate în producţia echipamentelor de profil de a realiza în viitor transferul de tehnologie în România. „Sperăm ca în viitor, în şase luni, un an, poate, să realizăm sistemul de producţie şi în România. Ca element de noutate, echipamentul stochează energia solară într-un rezervor de apă şi sistemul permite ca în momentul în care nu mai e soare, patru, cinci zile să producă apă caldă în casă”, a explicat Vladimir Simanschi, reprezentantul unei firme de producere a echipamentelor de furnizare a energiei din Craiova. Ca şi la acest stand, la toţi expozanţi – producători şi comercianţi din sfera industriei, agriculturii, construcţiilor şi serviciilor – fi văzute produse bazate pe tehnologii de ultimă generaţie.

Standurile rămân deschise în Pavilionul Central al Centrului Regional Transfrontalier din Craiova, situat în Calea Severinului nr. 23A (pe platforma RAT, vizavi de BAUMAX) şi pot fi vizitate până pe 25 septembrie, între orele 10.00 şi 17.00.