Încolţiţi de câini – Peste 500 de craioveni, victime ale maidanezilor

1
404

Dacă până nu demult câinii fără stăpân reprezentau doar o pată neagră pe imaginea oraşului, se pare că, între timp, lucrurile s-au agravat. În numai şase luni, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Craiova, au ajuns 860 de persoane cu muşcături de câini, dintre care 500 de pacienţi numai din Bănie. Fiecăruia dintre aceştia li s-a aplicat un tratament dureros şi, deopotrivă, extrem de costisitor. La un calcul simplu, chiar medicii spun că atacurile maidanezilor au costat nu mai puţin de 30.000 de euro. Îngrijorător e faptul că aceste sume, ca şi numărul posibilelor victime pot să crească, dat fiind faptul că problema maidanezilor nu a fost nici până acum rezolvată.

Oficial, pe străzile din oraş se plimbă nestingheriţi, zi de zi, peste 5.000 de câini fără stăpân. Craiovenii au început să se teamă, stau la distanţă de ei şi se gândesc serios cum ar trebui să se reacţioneze astfel încât să nu fie agresaţi. Orice plimbare după lăsarea întunericului pe străzile din cartiere poate deveni o aventură neplăcută. Pentru a se apăra de câinii comunitari, oamenii nu ezită să se înarmeze corespunzător, cu ce găsesc prin casă. De multe ori însă toate aceste măsuri de apărare au fost în zadar, dovadă fiind numărul mare al celor care s-au prezentat la doctor, după ce au fost muşcaţi de câini.

Medicii avertizează asupra riscurilor

În prima parte a acestui an, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au ajuns cu plăgi rezultate în urma unor muşcături de câine nu mai puţin de 859 de persoane din tot judeţul. Mai grav este că printre victime se numără şi destul de mulţi copii. Cel mai recent caz este cel al fetiţei de nici doi ani, din Gighera, care, în urmă cu zece zile, a fost muşcată de câinele unor vecini şi şi-a pierdut un ochi. „Faţă de 2010, când s-au înregistrat pe parcursul întregului an 1.639 de persoane, numărul celor care au necesitat îngrijiri este la fel de mare. Şi anul trecut mai multe cazuri au fost în mediul urban. Cei care sunt muşcaţi de câine trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase. Rana trebuie foarte bine curăţată şi dezinfectată. E problemă de localizarea şi de mărimea plăgii. Dacă s-au prezentat la spital şi nu au fost vaccinaţi înseamnă că nu a fost nevoie. Înseamnă că muşcătura a fost prin haine, saliva câinelui nu a intrat în contact direct cu sângele uman. De asta noi le spunem oamenilor să se prezinte la spital dacă au fost muşcaţi”, a declarat dr. Georgiana Grecu, medic la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Peste 30.000 de euro cheltuiţi cu tratamentul victimelor

În toată această ecuaţie nu trebuie ignorate nici costurile muşcăturilor de câine. Chiar dacă tratamentul antirabic este gratuit pentru pacienţi, cheltuielile sunt uriaşe pentru spital. O singură fiolă de vaccin antirabic costă 45 de lei. În condiţiile în care sunt necesare minimum trei inoculări, rezultă că tratamentul pentru o singură persoană muşcată de câini ajunge la 135 de lei. Dacă este să ţinem cont de aceste calcule, în total, pentru tratamentul celor 859 de pacienţi spitalul a cheltuit 115.965 de lei, adică nu mai puţin de 30.000 de euro. Numărul de doze se administrează în funcţie de riscul pe care îl prezintă plaga cu care este adus pacientul, de gravitatea cazului în sine. „La nivelul spitalului avem o cantitate suficientă de vaccin, având în vedere că suntem singurul centru din judeţ cu astfel de atribuţii. Costurile sunt destul de mari, însă vaccinul este gratuit şi se administrează persoanelor care se prezintă spital. Până acum, anul acesta, 18 persoane au necesitat internare”, a mai spus dr. Georgiana Grecu.

Condamnaţi la convieţuirea cu maidanezii

În ciuda traumelor pe care le suferă oamenii şi banii care se cheltuiesc cu recuperarea lor medicală, problema câinilor fără stăpân rămâne tot nerezolvată. Autorităţile din Craiova spun că au mâinile legate în această privinţă, nu pot să intervină până ce nu au de partea lor o lege adecvată. «Legea a fost, într-adevăr, votată, dar aşteptăm să vedem cum o vom aplica. Până să ajungem să luăm măsuri în privinţa maidanezilor, chiar noi va trebui să elaborăm şi să votăm în Consiliu un regulament. E chiar posibil să organizăm şi un referendum prin care să intervievăm cetăţenii dacă trebuie să eutanasiem sau nu patrupedele cu probleme de sănătate», a spus directorul SC Salubritate SRL Craiova, Sorin Ciobanu. Cu alte cuvinte, în lunile care urmează problema rămâne deschisă, timp în care numărul pacienţilor este de aşteptat, cel puţin teoretic, să crească.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.