Abandonul şcolar, în creştere la liceu

0
309

Abandonul şcolar rămâne o problemă consecventă a învăţământului preuniversitar. Fenomenul a înregistrat o creştere galopantă în judeţul Dolj, în special la liceu.

Studiile privind abandonul şcolar la nivelul judeţului Dolj arată că în anul şcolar 2009-2010 au părăsit cursurile de liceu 217 elevi, iar în 2010-2011 s-au adăugat încă 135, cifra celor care abandonează şcoala ajungând la 355, ceea ce reprezintă o rată de 2,3% din numărul de liceeni înscrişi. Probleme sunt şi la şcolile de arte şi meserii, unde rata abandonului şcolar a ajuns la 3,48%.  La aceste date se adaugă şi absenteismul, care reprezintă primul semn că elevii nu vor mai frecventa cursurile.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în municipiul Craiova, cele mai multe cazuri de elevi care renunţă la studii au fost înregistrate la Grupul Şcolar de Transporturi Auto, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, Grupul Şcolar „Matei Basarab”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” , CTAM „Brâncuşi”. În judeţul Dolj, cazuri semnificative de abandon şcolar au fost înregistrate la copii din localităţi precum Ghidici, Cerăt, Calafat, Caraula, Filiaşi, Segarcea, Desa, Catane, Urzicuţa, Piscu Vechi, Horezu-Poenari, Rast, Sălcuţa, Băileşti, Coşoveni, Lipovu, Maglavit şi Bechet.

Mii de elevi solicită ajutor social

Motivele sunt, în general, de ordin economic şi social.  5.870 de elevi de liceu au fost înscrişi în anul şcolar anterior în programul „Bani de liceu”. Bursa este de 180 de lei pe lună şi se acordă doar elevilor care provin din familii al căror venit nu depăşeşte 150 de lei pentru fiecare membru. Cuantumul acestui ajutor social a fost fixat în 2004 şi de atunci nu a mai fost majorat, în ciuda inflaţiei existente. În prezent, aceşti bani nu ajung nici pentru a acoperi cheltuielile de cazare. O lună într-unul din căminele de liceu costă 300 de lei. Deşi Legea Educaţiei începe cu precizarea că „învăţământul este gratuit”, după clasa a X-a elevii trebuie să-şi cumpere, pe lângă rechizite, şi manuale şcolare.

Elevul pierde foarte uşor acest drept social dacă acumulează 20 de absenţe. Anul trecut, 652 de elevi nu au mai primit „banii de liceu” din această cauză.

Bursele nu se vor majora

Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” continuă şi în acest an, tot la standardele anului 2004, fără nici o majorare. Pentru a beneficia de bursă, elevii trebuie să depună cerere până pe 1 octombrie a.c. Timp de 23 de zile aceştia vor trece prin anchete sociale pentru se verifica dacă cererea lor este eligibilă. În calcularea venitului net lunar nu se iau în calcul alocaţia de stat, alocaţia suplimentară pentru familiile cu mulţi copii, bursele de studii şi bursele sociale. Sprijinul financiar se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe perioada pregătirii examenului de bacalaureat sau de diplomă şi pe perioada practicii de producţie. Lista cu elevii care beneficiază de programul „Bani de liceu” se va publica pe portalul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pe 28 octombrie a.c.