Ministerul Agriculturii, după controale: Legumele româneşti nu au concentraţii de pesticide peste limite

0
341

Ministerul Agriculturii anunţă, într-un comunicat de presă, că a prelevat 2080 probe din pieţe, atât fructe cât şi legume, iar o primă concluzie este aceea că produsele româneşti nu depăşesc limitele maxime admise de reziduuri de pesticide. Totuşi, există o problemă legată de documentele pe marfă.

De la începutul anului şi până în prezent, în sfera comerţului cu legume – fructe, inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 118.000 lei şi un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere.

Cele mai multe din sancţiuni sunt aplicate comercianţilor prezenţi în pieţe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează ţara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.

Sursa citată menţionează că au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2080 probe şi au fost analizate în laboratorul autorizat şi acreditat al ANF un număr de 2053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru.

În urma analizelor de laborator ministerul asigură că nu au fost depistate depăşiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele şi fructele româneşti corespund standardelor de calitate şi nu prezintă riscuri pentru consumatori.