Ieri, a avut loc proba obligatorie, Examenul de Bacalaureat, pentru absolvenţii studiilor liceale. A fost o sesiune încărcată de emoţii, în care absenteismul a fost la loc de cinste. În Dolj, la Craiova, mai exact, au fost trei Centre de Examen – Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi Colegiul „Ştefan Odobleja”.
Nu a fost aglomeraţia de la sesiunea din vară, la Bacalaureat, dar tot au fost emoţii din partea participanţilor la BAC, în august – septembrie. Pulsul l-am luat la „Gheorghe Chiţu”, acolo unde am aşteptat să iasă candidaţii . Cei mai mulţi au participat la proba de Matematică, inclusiv la profilul „Tehnologic”, pe lîngă cel „Real”. La proba de ieri, au fost şi tineri care au susţinut examenul şi la „Istorie”. Din partea celor spuse de către participanţi, nu ne putem aştepta la rezultate foarte mari, dar limita minimă, nota 5,00, poate fi atinsă: „Au fost subiecte accesibile şi cred că am mers peste nota 6,00” – Delia S.; „Subiectele nu au fost foarte grele, iar, mâine, voi susţine încă o probă, pentru Ştiinţe economice, având în calcul să urmez cursurile de specialitate la Universitatea din Craiova ” – Rebeca Neacşu, absolventă a Liceului Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi; „Cred că voi obţine o notă de 7,00, de fapt este singura probă pe care am susţinut-o, şi vreau să urmez cursurile Universităţii de Medicină din Craiova, fiind absolventă a Colegiului Tehnic „C.D. Neniţescu” din Craiova”, unde am învăţat foarte multe” – Denisa Boboc. Au fost foarte puţini candidaţi la „Istorie”, de la Centrul din „Gheorghe Chiţu”, nu am putut prinde emoţiile, dar am luat legătura cu prof. Traian Dorobanţu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, care ne-a declarat: „Am văzut subiectele şi cred că au fost abordabile, un termen pe care în consider cel mai aproape de adevăr, şi nu ar trebui să avem surpize neplăcute, dar , aici, ţine şi de pregătirea candidatului”.
Conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Proba obligatorie a profilului s-a desfăşurat în condiţii normale, „fiind asigurate toate măsurile de ordine şi de supravghere, aşa cum au stipulat directivele Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu am avut niciun caz de încercare de fraudă, la fel ca la prima probă, iar, mâine, 23 august, va avea loc proba la alagere, unde, de asemenea, ne aşteptăm la o participare fără evenimente neplăcute, urându-le succes celor care vor susţine examenul”, după cum a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj.
Strict la data de 22 august, statistica este foarte clară: 1.328 de candidaţi înscrişi, cu 179 de absenţi, cei mai mulţi (147) fiind la Matematică. Dintre cei prezenţi, la Matematică au fost 621. Nu este lipsit de importanţă şi un alt număr – cel al echivalării probelor, din seriile anterioare: 485. Dintre „echivalaţi”, la Matematică (total) au fost 295, 226 fiind de la „Tehnologic”.