În Cârcea, transformările edilitare continuă, an de an

0
1171

carceaDatorită vecinătăţii cu Craiova a sutelor de agenţi economici cu sediul pe raza sa administrativă, dar mai ales a spiritului antreprenorial al lui Valerică Pupăză, exersat cu atâtea rezultate în aproape patru mandate la conducerea primăriei, Cârcea s-a transformat, pe zi ce trece, într-o veritabilă localitate modernă, la stadiul căreia mulţi edili speră să-şi ridice obştea. Principalele obiective al administraţiei de aici, pe termen scurt, sunt lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile, cum este cazul zonei Banu Mărăcine şi Făcăi, cu finanţare proprie; asfaltarea tuturor acelor drumuri, unde s-au încheiat investiţiile în apă curentă şi canalizare şi continuarea lucrărilor de reparaţii la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu”, ce-şi aşteaptă, peste mai puţin de o lună, elevii.

          Dacă nu cea mai plină de vitalitate, atunci una dintre cele mai dinamice localităţi ale Doljului. Aşa se poate descrie în câteva cuvinte comuna Cârcea. Situată la vecinătatea municipiului Craiova, a împrumutat, an de an, parcă, ritmul de dezvoltare specific unor mari localităţi. Ce-i drept, expertiza a aproximativ patru mandate în funcţii de conducere în administraţia publică locală au picat ca o mănuşă lui Valerică Pupăză. Provocările actuale, schimbările permanente în viaţa socială, tinereţea şi ancorarea în realităţile economice şi politice ale Doljului, toate acestea au făcut ca edilul să-şi plieze experienţa acumulată pe o dezvoltare tot mai ridicată a localităţii.

          Lucrurile nu sunt deloc simple, după cum ne mărturiseşte primarul din Cârcea. Nevoile cetăţenilor sunt din ce în ce mai rafinate, mai bine definite şi mai fireşti, de vreme ce foarte mulţi dintre ei provin din Craiova.

Şantiere în lucru

          Cum orice civilizaţie se măsoară, după o mai veche apreciere, în cantităţile de apă şi săpun consumate, Cârcea continuă cu aceeaşi convingere proiectele de infrastructură locală. „În zona Banu Mărăcine şi în cartierul de la Făcăi avem în derulare lucrările la sistemele de alimentare cu apă şi canalizare. Termenul de execuţie este 30 septembrie a.c. Sursa de finanţare o reprezintă fondurile locale. Trebuie menţionat că proiectul a început în septembrie 2015. Primăria Cârcea intenţionează ca, acolo unde au fost introduse utilităţile, să asfalteze. De precizat că, în satul Cârcea suntem în licitaţie pentru proiectul de amenajare a drumurilor”, ne-a precizat Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

          Alte proiecte ale edilului privesc cartierul de locuinţe de la Pelendava, Metro şi Satul de Vacanţă. Aici urmează să se pună în aplicare Masterplanul faza a doua, în valoare de 3 milioane de euro, fonduri europene. Lucrările se estimează că vor începe spre sfârşitul anului în curs. Să mai precizăm că, preţul unui mc de apă rece este de doar 3,00 lei.carcea liceu 1

Se emit, anual, peste 300 de autorizaţii de construire

          Avantajele celor care doresc să se stabilească în Cârcea, fie ca persoană fizică, fie juridică, sunt diverse. Proximitatea principalelor căi de comunicaţie, inclusiv a Aeroportului Internaţional Craiova, forţă de muncă calificată, utilităţi precum apă, canalizare, gaze naturale – la care chiar şi unele oraşe din Dolj încă mai visează – sunt câteva dintre argumentele pe care administraţia locală le prezintă oricui se arată interesat de comuna Cârcea.

          „De la an la an, localitatea noastră este într-o dezvoltare permanentă. Este o veritabilă concurenţă şi între localnici, cu adevărat buni gospodari. Mai ales că se ridică, iată, noi cartiere. Putem menţiona că, anual, emitem peste 300 de autorizaţii de construire”, ne-a declarat primarul Valerică Pupăză.

Agenţii economici, sursa de bază a bugetului local

          Conducerea primăriei Cârcea nu ezită să scoată în evidenţă că potenţialul său de dezvoltare este superior altor localităţi, graţie numărului mare de agenţi economici, ce-şi au sediul social pe raza sa administrativ-teritorială. „Sunt firme care au tot făcut angajări aici, în localitate. În septembrie, anul acesta, o firmă englezească va recruta personal, oferind peste 100 de locuri de muncă, în industria de cablaje auto. Pe raza localităţii noastre activează, în prezent, peste 250 de agenţi economici. Avem o colectare de aproape 100% a taxelor şi impozitelor. Trebuie precizat că, 15% din venituri sunt asigurate de la persoanele fizice şi restul de 85% de la persoanele juridice. Aşadar, un buget rezonabil, care ne permite, an de an, să prioritizăm investiţiile şi să le ducem la bun sfârşit, în termenele stabilite”, a mai punctat Valerică Pupăză.valerica pupaza

Gata de începerea anului şcolar

          La mai puţin de o lună de deschiderea noului an şcolar, singura unitate de învăţământ din comună, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu”, este pregătită să-şi primească elevii în condiţii foarte bune. „La această oră, sunt puse la punct toate detaliile în ceea ce priveşte buna funcţionare a unităţii de învăţământ. Am comasat, aici, toate formele de învăţământ, de la grădiniţă până la liceu şi şcoală profesională, inclusiv forma de învăţământ seral, dar aici mai multe detalii vă poate da conducerea liceului. Ca un punct de reper pentru viitor, ne gândim, fiind prins şi în Strategia de Dezvoltare Locală, până în 2020, şi la reabilitarea cantinei şcolare, acolo unde am dori să iniţiem un Centru de «After School». Este benefic atât părinţilor, cât şi copiilor”, a spus primarul comunei Cârcea.

          „Aşa după cum vedeţi, suntem pregătiţi pentru începutul anul şcolar şi, dacă ar fi după noi, am putea să debutăm pe 1 septembrie. Avem toate autorizaţiile, inclusiv cea sanitară, obţinute. În procesul educaţional, sunt înscrişi peste 200 de elevi, de la grădiniţă până la liceu, şcoală profesională şi învăţământ la forma serală”, ne-a precizat prof. Dorel Lupu, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Ianculescu”.carcea liceu

„Orice primar cred că vrea să realizeze ceva pentru comunitate. Trebuie să începi cu probleme elementare de infrastructură – iluminat public, pietruirea drumurilor, canalizarea – şi, abia apoi, abordarea unor proiecte cu finanţare europeană considerabilă. Contează foarte mult cum te implici în colectarea taxelor şi impozitelor locale şi cum organizezi bugetul şi nevoile comunităţii, trebuind să fi foarte realist în alcătuirea unui plan de venituri şi cheltuieli”, Valerică Pupăză.

CRISTI PĂTRU şi VALENTIN CEAUŞESCUcarcea canalizare