La Kladovo: Centru cultural şi Club de jurnalism românesc

0
461


În Kladovo lucrurile încep să se mişte. Românii de pe aceste meleaguri, uitaţi mult timp de autorităţile statului, dar şi neglijaţi ca minoritate consistentă în Serbia, prind curaj şi asta nu e rău, din contră. Încet-încet se fac schimbări la Kladovo, fie administrative, fie culturale, fie educaţionale şi românilor de acolo începe să le fie bine, după mult timp. Semnalul de Bruxelles dat Serbiei vizavi de respectarea drepturilor minorităţilor din Valea Timocului se face auzit. În mod cert, lucrurile bune nu se vor opri aici. Ele vor continua. După ce la începutul acestei luni, Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo a deschis un Centru Cultural Românesc, un proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), în urmă cu câteva zile, Jurnal Românesc, un portal al românilor din Diaspora, a deschis un centru de presă tot aici, în Kladovo. Lucru deloc de neglijat. Media în limba română era o dorinţă fierbinte a românilor din Valea Timocului. E un început, desigur, mai multă presă în limba română înseamnă mai multă democraţie, înseamnă în fapt un pas mai aproape de Uniunea Europeană.

Bibliotecă de carte românească

Centrul Cultural Românesc din Kladovo va avea o bibliotecă de carte românească, cu precădere carte pentru copii și tineret, o sală de curs în care copiilor să le poată fi predată limba română cu elemente de cultură naţională şi în care să poată realiza activităţi cultural artistice, să vizioneze filme şi să înveţe jucându-se despre valorile şi cultura poporului român. Copiii vor fi asistaţi de un profesor de limba şi literatura română, cu care vor face şi lecţii informative de istorie a României. Pe parcursul proiectului vor avea loc și manifestări cultural-artistice cu copiii, precum serbările şi cenaclurile literare. „Dacă aceşti muguri ai sufletului românesc, aceşti copii ai românilor din Valea Timocului ar avea un loc al lor unde să păşească nestingheriţi în lumea poveştilor, unde să înveţe să scrie româneşte şi unde să asculte minunatele basme ale lui Petre Ispirescu, amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă, acești micuți ar putea rapid să devină românii educați, expertizați și conștienți pe deplin de identitatea lor, de care avem nevoie peste ani, pentru ca la viitorul recensământ să nu mai avem gustul amar al asimilării și al înjumătățirii populației românești din greu încercata Vale a Timocului…”, a precizat Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo referindu-se la scopul proiectului său.

„Jurnal Românesc”, prezent în Kladovo

La aproape zece luni de la înființare, portalul Jurnal Românesc (jurnalromanesc.ro) a reușit nu numai să capteze atenția celor pentru care a fost creat, adică a românilor de pretutindeni, ci și să se dezvolte, prin crearea unui centru de presă și a unui Club de Jurnalism în Valea Timocului, la Kladovo. «Am pornit la drum în anul 2013, când editorul portalului jurnalromanesc.ro – Asociaţia Forum pentru Cultură şi  Identitate a obținut un proiect de la DPRRP. Pe data de 30 octombrie 2013 ziarul apărea pentru prima oară în spațiul din ce în ce mai accesat al New Media și promitea să acopere un gol imens de informație în anumite zone în care presa de limba română este foarte slab reprezentată. Dacă am reușit sau nu să ne îndeplinim scopul inițial și năzuințele cu care am plecat pe acest drum rămâne la aprecierea cititorilor noștri. Cert este faptul că jurnalromanesc.ro a ajuns la un număr de peste 4.000 de vizitatori unici lunar, la peste 400.000 de accesări lunare și la un total de aproape 1.800.000 de accesări de la prima apariție pe internet și până azi. Ne-am dorit, la fel ca orice publicație cu prestanță, să deschidem redacții peste tot în zonele în care activăm și credem că pe măsură ce ne vom dezvolta vom reuși acest lucru. Primul pas a fost însă făcut, deoarece am reușit să deschidem un centru de presă conceput și ca un Club de Jurnalism la Kladovo, în Serbia. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul MAE – DPRRP, dar și cu sprijinul partenerilor noștri de la Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo. Aici vom încerca, împreună cu asociația parteneră, să dezvoltăm proiecte media și să formăm tineri jurnaliști», a precizat Romeo Crîşmaru, directorul Jurnalului Românesc.