CCR: Datele transmise de Guvern nu au legătură cu solicitarea Curţii

0
361

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) s-au reunit ieri, la ora 10.00, în şedinţ, pentru a citi în plen hotărârea privind invalidarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, după care au transmis-o Parlamentului, care urmează să se întrunească pentru citirea acesteia, şi apoi, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. Şedinţa de plen pentru citirea hotărârii CCR ar putea avea loc vineri, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu condiţia ca la întrunirea de astăzi, de la ora 12, a Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei, să existe cvorum. Lucru de care se îndoieşte, însă, şi Zgonea, care spune că mulţi colegi l-au anunţat, telefonic, că au nevoie de două-trei zile pentru a ajunge în Bucureşti, fiind plecaţi în concediu cu familiile.

Ieri, la intrarea în sediul CCR, judecătorul constituţonal Ion Predescu a declarat că referendumul pentru demiterea preşdintelui Traian Băsescu trebuia validat, întrucât persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane. „În raport cu populaţia ţării, aplicând cifra care este de 18,3 % a minorilor, aproape patru milioane, rămân 17. Din 17 milioane, scăzând pe cei care au domiciliu şi reşedinţa legală în străinătate, rămân circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice, care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat”, a afirmat Predescu, la intrarea în sediul CCR. Predescu a mai susţinut că referendumul ar fi trebuit validat de către Curte, însă nu s-a ţinut cont de cifrele transmise de către Guvern. „Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise, asta este”, a mai susţinut judecătorul CC. „Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, ori la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puţin cetăţenii cu drept de vot”, a mai explicat Predescu.

Întrebat cum vede declaraţia judecătorului Ion Predescu, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a răspuns că „este un punct de vedere, dumnealui a adus un astfel de punct de vedere, nu are decât să şi-l susţină, decizia Curţii a fost cea pe care o cunoaşteţi”. La întrebarea care cifre au fost luate în calcul, respectiv dacă datele transmise de Guvern au mai avut vreo relevanţă în decizia Curţii, preşedintele a spus doar că „o să vedeţi astăzi (n.r. – ieri) decizia, vom arăta în amănunt ce am luat în calcul, ce nu am luat în calcul. Ce trebuie să înţelegeţi şi dumneavoastră şi toată ţara asta: nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC, noi nu avem nici măcar calitatea de a-l stabili. Noi am stabilit că referendumul s-a desfăşurat corect şi am confirmat rezultatul. Deci, nu am stabilit noi rezultatul. Puteam noi să numărăm voturile? (…) Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, rezultatul comunicat de BEC a fost de 46,24%”. Preşedintele CCR a menţionat că judecătorii au luat în calcul „tot ce trebuia să ia în calcul” şi că Legea referendumului prevede de la momentul adoptării ei, în anul 2000, condiţia de validare a referendumului doar dacă la urne se prezintă 50% plus unul din numărul alegătorilor. Când i s-a atras atenţia că în anul 2007 Curtea a constatat constituţională derogarea de prezenţă în cazul referendumului de demitere a preşedintelui, Zegrean a spus că „nu ştiu ce a făcut Curtea, nu eram în Curte, nu eram la Curte. Eu sunt în Curte din 13 iulie 2007. În 14 state UE există cvorum – Danemarca, Olanda, Italia, Portugalia, Polonia, Ungaria… (…) Nu eu fac legile, nu noi facem legile, este în lege, înţelegeţi, în lege din 2000. Deci, noi nu am modificat legea, noi nu putem modifica legea, Parlamentul face legi”.

CCR constată, în motivarea hotărârii privind referendumul din 29 iulie, că scrisoarea primită de la Guvern în 20 august nu răspunde solicitării sale de a comunica „numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la 10 iulie 2012)”. „ Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte”, se arată în motivarea CCR, difuzată de Antena 3.