S-a dat start bacalaureatului!

0
287

Candidaţii susţin azi cea de a doua probă a sesiunii

Emoţii, ieri, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Absolvenţii claselor a  XII-a şi a XIII-a din judeţul Dolj care nu au mai participat la sesiunile anterioare ale bacalaureatului au susţinut prima probă din examenul maturităţii – evaluarea competenţelor de comunicare în Limba şi literatura română. S-au prezentat 365 de candidaţi, 175 dintre ei fiind din rândul celor care au avut de susţinut în această vară şi examen de corigenţă. Printre participanţii la bacalaureat s-au aflat şi persoane trecute de 40 de ani, care au optat să susţină examenul fie pentru a-şi menţine postul, fie pentru a-şi spori şansele de angajare. Astăzi examenul continuă cu proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină.

Proba de evaluare a competenţelor de comunicare în Limba şi literatura română a constat în înţelegerea unui text la prima vedere şi în formularea unei opinii pe diverse teme. Sistemul de notare exclude nepromovarea candidatului, fiind bazat pe calificative: „Mediu”, „Avansat”, „Experimentat”. Chiar şi în aceste condiţii, candidaţii, prezenţi în faţa centrului de examen cu o oră înainte de începerea evaluării, în ţinute sport sau elegante, nu au fost lipsiţi de emoţii.  „Nu am participat la prima sesiune pentru că am avut emoţii şi mi s-a părut greu. Chiar dacă nu pică nimeni la aceste probe, şi acum am aceleaşi sentimente. Cel mai teamă îmi este de Matematică, este etapa cea mai grea ”, a mărturisit Cătălin Macamete.

Bacalaureatul, doar o formalitate pentru o parte din candidaţi

În ceea ce priveşte subiectele, acestea au fost apreciate ca fiind accesibile. A fost uşor. Am avut un text pe marginea căruia am avut de răspuns la întrebări şi de formulat o opinie despre lectura obligatorie şi cea facultativă. Am fost apreciat bine”, a precizat Andrei Roşu, unul dintre candidaţi. Au fost însă şi cazuri în care candidaţii nu au reţinut cerinţele de pe biletul de examen. „Am avut un text de citit, nu mai ştiu exact”, a spus unul dintre candidaţi.

Bacalaureatul reprezintă pentru o parte din elevii prezenţi, ieri, doar o etapă, care trebuie trecută, fără a lega însă planuri de continuare a studiilor. Tinerii se gândesc mai degrabă cu să deschidă o afacere sau chiar să plece în străinătate. „Nu am fost la prima sesiune pentru că am avut probleme de sănătate şi m-am operat în Italia. Acum m-am pregătit şi cred că o să-l iau. Nu m-m hotărât ce voi face în continuare în privinţa studiilor. Vreau să-mi deschid o afacere şi apoi voi vedea dacă mai merg la facultate. Probabil că, dacă voi avea profit, nu o să mai am timp să mai pot învăţa şi pentru facultate”, spune Robert Drăghici. Un alt candidat, Marius Pârvu, nu pune nici el prea mult preţ pe acest examen, ci mai degrabă se gândeşte să plece la muncă în străinătate. „Cu examen, fără examen… tot nimic nu facem. Toată lumea pleacă în străinătate să muncească, pentru că aici nu se poate angaja”, a spus acesta.

Pentru candidaţii trecuţi de prima tinereţe, bacalaureatul are însă o altă importanţă. „Trebuie să iau bacalaureatul, pentru că fără acest examen nu mă mai pot angaja nici la firmele de pază. Se fac restructurări acolo unde lucrez eu şi cred că va veni şi vremea să plec spre un alt loc de muncă şi acum fără examenul acesta nu prea sunt mari şanse”, a mărturisit Ion Trifu, de 43 de ani.

291 de candidaţi susţin examen la Limba engleză

Astăzi are loc proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, care va avea o durată de două zile. S-au înscris 365 de candidaţi, din care  291 la Limba engleză şi 71 la Limba franceză. „Pe 23 august toţi candidaţii vor susţine o probă de înţelegere a unui text audiat şi scris. Miercuri, pe 24 august, se va desfăşura şi o evaluare orală. Elevii trebuie să se prezinte obligatoriu în ambele zile pentru a promova examenul”, a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat din judeţul Dolj.