Rusia, excludere oficiala de la Jocurile Olimpice de la Tokyo

0
468

Odată cu ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice de vară, oficialii Agenției Mondiale Anti-Doping au revizuit din nou cauza Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS), împotriva Rusiei.

Într-adevăr, Rusia a făcut toate investigațiile multiple, iar WADA (Agenţia mondială anti-dopping) a confirmat că a făcut-o. Cu toate acestea, CAS-ul a redus sancțiunile țării de la patru la doi ani, adică până la sfârșitul anului 2022. Sportivii individuali care nu sunt legați de programul de dopaj pot concura, dar ca neutrii. Ce înseamnă asta pentru actuala ediție a Jocurilor Olimpice? Din punct de vedere oficial, Rusia nu participă, însă delegaţia rusă (335 de atleţi) va fi prezentă sub semnul acronimului ROC – Comitetul Olimpic Rusesc, şi va flutura steagul acestui for, nu tricolorul naţional. Sportivii ruşi nu vor purta steagul naţional, şi nici nu vor asculta imnul țării, dar vor putea purta uniforme in culorile țării, in ciuda recomandării WADA. Sportivii ruşi medaliaţi la Tokyo, în locul imnului naţional vor asculta un fragment din Ceaikowski.

„Noi, WADA, rămânem dezamăgiți ca CAS a scăzut nivelul sancțiunilor de la patru la doi ani si ca CAS le permite rușilor sa concureze având culorile steagului in uniforme“, a declarat președintele WADA, Witold Bańka, întrebat despre caz.

În anii de când dezvăluirile despre dopajul pe scară largă pe teren au ieșit la iveală la sfârșitul anului 2014, mai multe investigații WADA au dezvăluit programe de dopaj sponsorizate de stat, care s-au desfășurat in perioada 2011-2015 și au implicat peste 1000 de sportivi in cel puțin 30 de sporturi. A implicat subversiunea protocoalelor anti-doping in doua Olimpiade, inclusiv schimbarea urinei murdare pentru probe curate printr-o gaura în perete în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.

WADA a suspendat agenția rusă anti-doping timp de trei ani, cu condiția ca agenția rusă să elibereze date din laboratorul său din Moscova. Când a făcut-o, în cele din urmă, după termenul limită, au descoperit ca Rusia a falsificat datele. A declarat RUSADA neconformă și a interzis Rusiei competiția internațională timp de patru ani. În reducerea sancțiunilor, CAS a spus că „a luat în considerare aspectele de proporționalitate“. Cu toate acestea, a lăsat în mod efectiv Rusia cu o sancțiune numai în nume.

Acum va concura aici folosind acronimul pentru comitetul responsabil de sportul olimpic din țară, fără a lăsa nicio îndoială cu privire la cine reprezintă și limitele puterii organizațiilor anti-doping pentru țările necinstite de poliție.

„Dacă te uiți la ceea ce am cerut, în mod clar, nu este ceea ce avem, mai ales când vorbești despre uniformă”, a spus directorul general al WADA, Olivier Niggli. „Ceea ce aveți acum aici este în conformitate cu decizia CAS și aceasta este realitatea.”

Ioana Canţăr