Felul în care schimbările climatice au determinat inundațiile devastatoare din Germania și nord-vestul Europei

0
787

„Aceștia sunt prevestitorii schimbarii climei care au ajuns acum în Germania.”

După precipitațiile istorice, care au provocat inundații devastatoare, şi au ucis peste 100 de oameni (peste 1000 sunt daţi dispăruţi) în nord-vestul Europei, oficialii și oamenii de știință nu sunt rezervați spunând care este principalul vinovat: schimbarea climei.

Ca răspuns la înregistrările dezastrului, ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, a anunțat: „Acestea sunt semnele prevestitoare ale schimbării climei, care acum au ajuns in Germania.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit inundațiile „un indiciu clar al schimbărilor climatice” și „ceva care arată într-adevăr urgența de a acționa”.

Faptul că oficialii europeni vor trasa o linie directă între acest eveniment meteorologic extrem și schimbările climatice s-ar putea să nu fie o astfel de surpriză, dat fiind că s-a întâmplat la doar o zi după ce Uniunea Europeană a anunțat un set cuprinzător de propuneri pentru abordarea urgenței climatice – propuneri care probabil se vor confrunta cu o opoziție dură din partea multor sectoare, inclusiv a țărilor UE mai puțin bogate sau a celor care se bazează în mare măsură pe combustibili fosili.

Un eveniment meteorologic catastrofal care s-a produs imediat după anunțarea acestor propuneri ajută oficialii UE să demonstreze de ce sunt de-a dreptul necesare astfel de politici ambițioase.

Dar nu doar oficialii europeni fac legătura dintre inundațiile recente, din Europa și o planetă care se încălzește: chiar și oamenii de știință care în trecut au ezitat să lege în mod explicit orice eveniment meteorologic extrem cu schimbările climatice afirmă, în mod clar, că schimbările climatice au jucat probabil un rol aici.

“Precipitațiile pe care le-am văzut în Europa în ultimele zile sunt expresia schimbărilor climatice și în continuare ne vom confrunta cu o încălzire mai mare”, a declarat Friederike Otto de la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea din Oxford.

Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe evenimente meteorologice extreme, cu atât mai multe oportunități au oamenii de știință de a transmite cât de grav este impactul schimbărilor climatice.