Turcia, dispusă să deschidă un nou capitol de negociere cu UE

0
69

eroganTurcia a confirmat, astăzi, deschiderea la 30 iunie a unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), ocazie cu care şi-a exprimat dorinţa ca blocul comunitar „să îşi respecte promisiunile” privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci, relatează AFP.  Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat presei că se va deplasa la Bruxelles pentru a marca această ocazie, însoţit de colegii săi de la Afaceri Europene, Omer Celik, şi Justiţie, Bekir Bozdag, pentru a se întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este vorba de Capitolul 33 vizează chestiunile bugetare şi financiare.

“Ne vom deplasa la Bruxelles pentru deschiderea acestui capitol şi pentru a discuta de asemenea despre impasul privind dosarul eliminării vizelor” pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în spaţiul Schengen, a spus el. Chestiunea aderării Turciei la UE a fost una dintre principalele sperietori folosite de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE în campania pentru referendumul care are loc joi.  Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, trenează de ani de zile. Însă ele au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara şi Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranţi spre continentul european.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat totuşi că va denunţa acest acord dacă nu obţine eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetăţenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiţii.