Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a declarat, ieri, la Craiova, că actualul guvern intenţionează să stimuleze cercetarea şi inovarea pentru dezvoltarea economiei. De asemenea, ministrul a menţionat că va găsi surse de finanţare pentru a-i determina pe cei mai buni absolvenţi de studii superioare să rămână în ţară. Declaraţiile au fost făcute în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai administraţiei locale la Universitatea din Craiova pe tema „Strategii de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul universitar şi cel socio-economic”.
Conducerea Universităţii din Craiova îşi doreşte ca în perioada următoare proiectele de cercetare să se materializeze în mediul economic, iar absolvenţii să îşi găsească locuri de muncă imediat după terminarea studiilor. Pentru a se atinge aceste obiective, ministrul Daniel Chiţoiu a precizat că primul pas ar fi încurajarea mediului de afaceri să investească în cercetare şi inovare, prin implementarea unei serii de măsuri de natură fiscală şi financiară prin care să fie acordate deductibilităţi fiscale între 50 şi 100%, pentru toate cheltuielile realizate cu cercetarea şi inovarea.
„În programul de guvernare avem prevăzute o serie de măsuri de natură fiscală şi financiară pentru a sprijini domeniul cercetării-inovării. Dorim să sprijinim acest domeniu prin stimularea mediului de afaceri, să încheie parteneriate cu mediul academic şi institutele de cercetare. Ne dorim să acordăm deductibilitate între 50 şi 100% pentru toate cheltuielile pe care agenţii economici le fac în cercetare-inovare. Dorim să stimulăm inovarea şi cercetarea nu numai pentru marii agenţi economici”, a spus Chiţoiu.
Practica – soluţia pentru facilitarea angajării absolvenţilor
Pentru dezvoltarea cercetării şi implicit a economiei va fi nevoie şi de resursă umană de calitate, dar şi de învăţământ care să răspundă la necesităţile mediului de afaceri. La acest capitol ministrul a precizat că va încerca să găsească sursa de finanţare pentru a-i încuraja pe tineri să rămână în ţară, în această perioadă în care cei mai mulţi preferă occidentul.
„România nu a ştiut să folosească numărul mare de absolvenţi pentru dezvoltarea economică în diverse domenii. Nu a ştiut nici să-i filtreze pe cei mai buni absolvenţi, pentru că nu a găsit nici modalităţi şi nici sursele financiare să-i stimuleze să rămână în ţară. Foarte mulţi tineri bine pregătiţi au plecat în străinătate. Eu voi încerca să găsesc surse de finanţare, atât din fonduri europene cât şi din autoare de stat, pentru a-i stimula pe absolvenţi să rămână aici şi să lucreze în economia românească”, a adăugat ministrul economiei. Una dintre condiţiile importante pentru a-i inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii o reprezintă practica. Studenţii Universităţii din Craiova vor face practică cel puţin doi ani pentru a se obişnui cu cerinţele agenţilor economici.
De asemenea, rectorul Dan Claudiu Dănişor a anunţat că „reprezentanţii companiilor locale vor fi implicaţi în realizarea programelor de studii şi chiar vor face cursuri de specializare a studenţilor direct cu angajatorii”.