„Banda desenată craioveană – 30 de ani”

0
499

La Galeria de Artă „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” s-a deschis, de ieri, expoziţia „Banda desenată craioveană – 30 de ani”. Cuprinzând aproape 40 de lucrări, aceasta marchează perioada de maximă activitate a membrilor grupului Banda Desenată Craioveană, reprezentând o privire retrospectivă a principalelor momente publicistice şi istoria lor. Gruparea de autori BD a apărut odată cu înfiinţarea Clubului SF „Victor Anestin”, în 1982, doi dintre membrii fondatori – Viorel Pîrligras şi Marian Mirescu – fiind creatori de gen. Ulterior, grupului i s-au alăturat şi autorii Valentin Iordache şi Cristian Ciomu, precum şi bedefilul Dodo Niţă. Expoziţia va rămâne deschisă timp de două săptămâni şi poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00, iar sâmbăta de la 9.00 la 13.00.

Cristian Ciomu face parte din seria de autori BD născuţi în urma concursului „Aventurile lui Pif şi ale colegului Minitehnicus”, organizat de revista „Cutezătorii” în 1970. Doi ani mai târziu, la al doilea concurs naţional, obţinea Premiul I. De atunci a publicat în mai multe reviste, dar şi-a împărţit pasiunea cu muzica (a cântat cu „Basorelief”, a compus muzica mai multor spectacole ale Teatrului de Păpuşi din Craiova, a susţinut partiturile muzicale la celebrele „Răscruciuri” organizate de asociaţia sa – „Podul lui Apolodor”) şi cu arhitectura. S-a evidenţiat la Salonul BD Craiova ’96, unde a prezentat spectacolul audio-vizual „Balada lui Corto Maltese”.

Valentin Iordache a făcut sarea şi piperul gazetei „Academia Caţavencu” în anii 1992-1993, publicând seria „Le Mitocain Roumain”. În 2006, volumul „Epsitaxis la hamsii” (Editura „MJM” Craiova) obţinea trofeul anual al celui mai bun album BD românesc. Autor a peste 100 de poveşti în benzi desenate, este o legendă vie a grupului Banda Desenată Craioveană.

Marian Mirescu, cunoscut mai ales pentru transpunerea personajului Bulă în benzi desenate, a obţinut, ca scenarist, Marele Premiu în 2010 la concursul Salonului BD International Comics Festival, de la Belgrad. Este editorul celui mai longeviv fanzin din România – „AH, BD!” –, care a împlinit 16 ani în 2012. Este singurul craiovean care a publicat benzi desenate în revista americană „Attic Witt”.

Viorel Pîrligras este deţinătorul câtorva performanţe în peisajul publicistic românesc al benzii desenate: iniţiator al BD-rock-ului în România, autor al primei benzi desenate tridimensionale şi mai ales recordman al seriei de stripuri „Oscar”, ce a depăşit cifra de 5.000 de gaguri în cei 14 ani de existenţă cotidiană. A făcut parte din invitaţii speciali la Saloanele internaţionale BD Charleroi 1993 – Belgia, Craiova 1996 şi Torinocomics 2003 – Italia. A câştigat, în 2002, Marele Premiu la Concursul „Micul Prinţ”, organizat de Editura „Alfa”, care i-a editat apoi culegerea „Caragiale (în benzi desenate)”. Are publicate benzi desenate în Italia, Belgia, Franţa, Brazilia, Norvegia.