Sindicatele din învăţământul preuniversitar solicită ministrului Educaţiei urgentarea plăţii voucherelor de vacanţă

0
308
Sindicatele din învăţământul preuniversitar solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să ia, în regim de urgență, măsurile necesare pentru acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2023. Este vorba despre personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar sau administrativ) încadrat/revenit în activitate după data acordării acestora în cursul anului trecut, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) “Spiru Haret”, prezentat de Edupedu.ro.
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din învățământ a fost actualizată în privința voucherelor de vacanță 2024, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro.

„Vă solicităm să dispuneți, în regim de urgenţă, măsurile necesare pentru acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2023 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar sau administrativ) încadrat/revenit în activitate după data acordării acestora în cursul anului trecut, cu informarea federațiilor noastre”, se arată în documentul  prezentat de Edupedu.ro, unde mai menţionaeză :„salariații în cauză au desfăşurat efectiv activitate în anul 2023, fiind încadrați ca suplinitori/titulari, cu contracte individuale de muncă pe durată determinată/ nedeterminată: fie de la 01.09.2023; fie având contract individual de muncă până la 31.08.2023 și ulterior, cu contract individual de muncă nou, de la 01.09.2023; fie revenind în activitate după încetarea situațiilor de suspendare ale contractului de muncă pentru alte motive decât cele prevăzute de art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Deşi unitățile de învăţământ au transmis în toamna anului 2023 sumele necesare pentru voucherele de vacanță, iar Inspectoratele Şcolare au solicitat Ministerului Educației suplimentarea bugetului (la titlul „Cheltuieli de personal”, articolul „Cheltuieli salariale în natură”, cod 10.02.06. „Vouchere de vacanţă”) cu sumele necesare „pentru suplimentare vouchere de vacanță”, respectivele sume nu au fost alocate nici până în prezent.”

Documentul sindicatelor din Educație

Care sunt reglementările

Până luni, 20 mai, la ora 10, toate școlile și grădinițele din județul Dolj au avut de transmis numărul profesorilor și al angajaților pentru voucherele de vacanță 2024, potrivit unei adrese a Inspectoratului Școlar județean Dolj. În 2024, voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, reținerea din salarii fiind de 320 de lei. Valoarea voucherelor de vacanță este de 1600 lei pentru angajații din învăţământ, potrivit Ordinului Ministrului  nr. 4.440 din 15 mai 2024. Primesc aceste vouchere cei care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru. Astfel, se modifică anexa la Ordinul Ministrului Educației nr.4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) şi (8) cu următorul cuprins:

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8.000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării.

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”