O interpelare în Parlament a senatorului de Dolj, Ion Prioteasa, privind controlul parlamentar al PNRR

0
2086

Doamnelor și domnilor senatori,

 

Ne-am obișnuit să facem pe hârtie planuri de dezvoltare regională, de implementare a certificatelor verzi sau a digitalizării pentru IMM-uri. Ceea ce unor state membre ale UE li se pare normal, firesc, nouă ni se pare încă de domeniul SF sau cel puțin așa tratăm lucrurile. Am chiar convingerea că îngăduința extremă cu care sunt privite întârzierile, incertitudinile, ezitările, chestiunile hibride, fără finalitate imediatăeste cauza contraproductivității în toate domeniile.

P.S.D. a demonstrat că PNRR nu are sorți de izbândă fără consultare parlamentară și a reușit să convingă de acest adevăr Comisia Europeană care a pus presiune pe Guvernul actual ca să facă ceea ce trebuia de mult timp făcut. Președintele PSD a făcut pasul concilierii spre Palatul Victoria, unde a fost împreună cu experții PSD, și s-a întâlnit cu partenerii sociali din sindicate și IMM-uri. Guvernul a dat dovada incapacității de gestiune ca să mă exprim eufemistic și numărătoarea inversă a început. PNRR nu mai poate fi respins încă o dată de către Comisia Europeană, altfel riscăm să ne facem definitiv nu numai de râs, să îi avem ca subiect de glume pe membrii Guvernului Cîțu printre comisarii europeni, dar să pierdem pe mâna noastră banii europeni care ne-ar reveni.

Ceea ce este cu adevărat surprinzător este faptul că acest guvern nu înțelege nici acum, în al doisprezecelea ceas unde greșește și confundă Comisia Europeană cu un contabil plictisit și obtuz, pus să refuze orice plan sau proiect doar pentru că are niște constrângeri ”naturale”, aparent fără nicio legătură cu meseria lui.  Obiectivele și măsurile propuse de guvern nu au nicio noimă și nu au nici început și nici sfârșit coerent, nerespectând sub nicio formă recomandările Comisiei Europene.

Este foarte important, este vital ca 29 de miliarde care ar trebui să vină prin PNRR să aibă proceduri concrete, viabile pentru implementarea proiectelor. Li s-a transmis membrilor Guvernului că este exclus cafondurile din PNRR să aibă aceeași soartă cu fondurile europene din actualul exercițiu financiar( 2014-2020).

Dacă nu vom reuși nici acum să demonstrăm că avem nu doar proiecte pe hârtie, ci și capacitatea deplină de absorbție a banilor destinați nouă, îi vom pierde. Premierului i s-a atras atenția asupra acestui aspect și la ultima întâlnire de la Bruxelles pe care a avut-o cu reprezentanții Comisiei Europene.

P.S.D. a fost la Palatul Victoria cu un set de observații concrete care să ajute la îmbunătățirea planului: transparență (banii ajung la comunități, și nu pe criterii politice), descentralizare și control (echilibru între toate zonele de dezvoltare ale țării), sprijin concret pentru firmele românești (crearea de locuri de muncă, creșterea nivelului de trai al românilor).

Mai avem doar o șansă și PSD a prezentat public un Plan de Redresare si Reziliență coerent, transparent, corect întocmit și își reînnoiește propunerea ca toți specialiștii și experții săi să fie implicați pentru ca România să aibă în sfârșit un document final care să respecte cerințele Comisiei Europene. Suntem acum, mai mult ca niciodată, într-o cursă contra cronometru în care lipsa de apetență a Guvernului pentru un plan destinat românilor și pentru România să fie un risc major și pentru dezvoltarea noastră pe următorii ani, pe următoarele generații. Guvernului i s-a oferit un balon de oxigen pentru a o scoate la capăt cu o misiune nu imposibilă, dar grea. O putea face de la început, fără atâtea pericole pe parcurs pentru succesul planului care ne privește pe toți!