Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Cei mai mulţi români ne-au întrebat despre spitalul regional şi despre locurile de muncă”

0
532

La final de campanie electorală, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, unul dintre cei mai active deputaţi europeni, a discutat despre temele majore care-i preocupă pe români, dar  şi pe europeni. Ce s-a schimbat în ultimii ani în mentalitatea connaţionalilor noştri, cât sunt de preocupaţi de Uniune şi de beneficiile acesteia şi cum se vede construcţia europeană de după alegeri.

             Cred că sunteţi europarlamentarul cu cea mai mare experienţă de pe lista PNL…La a câta campanie sunteţi pentru alegerile europene şi ce a fost diferit în această campanie faţă de precedentele ? 

La a patra campanie…aşa este. De data asta sunt mai multe informaţii pe piaţă, mă refer la sursele de unde oamenii şi-au obţinut informaţiile despre Europa, despre UE şi pe de o parte, este foarte bine. Dar şi aici avem o problemă, credibilitatea surselor şi calitatea informaţiilor. Şi mass-media a fost mai preocupată de subiectul acesta. Nu la nivelul la care ar trebui, dar, oricum, s-a făcut un progres şi asta este foarte bine. Trebuie şi mass-media să-şi facă specialişti pentru Uniunea Europeană, pentru că aşa este peste tot. Am constatat că oamenii şi nu mă refer aici doar la cei din mediul urban, unde lucrurile sunt mai clare, ştiu foarte bine şi ce se întâmplă în ţară, dar şi ce se întâmplă în Europa. Propaganda asta mincinoasă nu a prins foarte bine. Oamenii disting minciuna de adevăr. Cetăţenii nu înţeleg de ce la unii se fac nişte lucruri şi la noi nu se poate face, de ce nu se utilizează banii europeni, pentru că sunt gratis şi de ce trebuie să ne împrumutăm ca să facem nişte investiţii, ca apoi generaţiile viitoare să fie nevoite să returneze creditele cu nişte costuri suplimentare foarte mari. Şi să ştiţi că ştiau şi răspunsul. Oameni simpli, de la ţară, spuneau…că nu se folosesc banii europeni pentru că aceştia nu se pot fura. Şi au dreptate…. Banii din buget ar trebui utilizaţi pentru pensii şi salarii, iar investiţiile ar trebui făcute din fonduri europene. Am mai văzut că s-a schimbat percepţia în anumite regiuni. Mă refer la Oltenia. Nu foarte mult şi e de înţeles, dar oricum nu mai este ceea ce a fost în urmă cu cinci ani. Şi în Moldova s-a schimbat viziunea şi cred că a început căderea acestui „flagel”, pentru că PSD – ALDE, astăzi, este un „flagel”. Cei cu care am discutat noi vor veni la vot şi vor aduce şi pe alţii. Şi lucrul acesta este foarte bun. Prezenţa la vot contează pentru a vedea exact ponderea unui partid sau a altuia.

Dar dintre temele acestea europene, care se tot dezbat la nivel de Bruxelles, românii sunt interesaţi ? Au pus întrebări…au primit răspunsuri ?? Migraţia de exemplu îi preocupă…??

Sunt interesaţi de ce nu se face spitalul regional. Şi eu am încercat să le explic că este un haos total. Ministrul spune ceva, premierul altceva, candidaţii la europarlamentare ştiu şi ei cu totul altceva. Unii spun că se va face prin parteneriat public-privat, dar nimeni nu explică cum îşi va recupera privatul banii. Pentru că asta înseamnă parteneriat public-privat. Altul spune că nu se poate face…că poate la toamnă, prin 2023. Rovana Plumb a spus că se va face în 2021, a fost cu mine într-o emisiune şi aşa a spus. Am mai auzit un candidat că se va face în parteneriat cu turcii, deci, este un haos complet. Oamenii mai sunt interesaţi de locuri de muncă, ar dori salarii ca în UE, ca să nu le mai plece copiii. Şi le indic oraşele din Ardeal, acolo e nevoie de forţă de muncă….aici, avem şomaj. Sunt interesaţi de infrastructură. Acum 7 ani, Ponta a anunţat într-o zi de vineri că luni se începe construirea autostrăzii Craiova – Piteşti, dar nu a dat cu lopata, iar astăzi ( n.r ieri) înţeleg că fratele său vitreg, Dragnea a trecut la alt nivel, a dat prima lopată. Şi se va întâmpla la fel ca la Ponta. Cererea de finanţare pentru acest drum nu este trimisă încă la Comisia Europeană. Dacă se va face ceva anul acesta, se va face tot din banii noştri şi nu din fonduri europene.

Aţi fost prezent la Summit-ul de la Sibiu. Îl catalogaţi ca pe cel mai important eveniment politic din ultimii zece ani ?

Da. A fost cel mai important eveniment şi asta pentru că s-a întâmplat într-un moment important pentru Uniune. A avut loc înainte de alegerile europarlamentare, înaintea unei decizii a Consiliului European privind strategia pe următorii ani ai Uniunii. Aici s-au definit nişte direcţii care vor fi aprobate  formal de următorul Consiliu. Şi va rămâne în istorie ca Declaraţia de la Sibiu, aşa cum a rămas în istorie şi Tratatul de la Lisabona sau alte tratate. A fost interesant că s-a întâmplat într-un oraş mai mic, nu la Bucureşti, un oraş istoric şi arată ceea ce înseamnă România, diversitate, multiculturalitate, pace, respect şi linişte. A fost foarte bine ales Sibiu, o alegere cu cap.

    De la toamnă încep calculele pentru Comisia Europeană, pentru conducerea Parlamentului European, etc. Şi nu va fi simplu cu majorităţile. Ponta vrea şi el cu Macron, USR- Plus cu Macron dar şi cu Alde. PSD, momentan e la uşa Socialiştilor. PNL îşi continuă tradiţia cu PPE…?!

        Singurii care ştiu foarte bine ce vor face sunt peneliştii. Noi suntem în grupul Popularilor Europeni şi tot acolo vom fi, la cel mai mare grup politic. Noi ne vom bate pentru ca Manfred Weber să obţină un mandat de preşedinte al Comisiei Europene. Ceilalţi au mari probleme… şi de credibilitate, şi de direcţie, şi de ideologie. PSD nu ştiu unde se va duce. Poate la Salvini, la Le Pen…adică, către cea mai periculoasă direcţie. Noi trebuie să rămânem în Uniune. Noi trebuie să ne ocupăm de dezvoltarea economică şi să beneficiem de securitatea şi apărarea Uniunii, pentru că nu ne putem apăra singuri. Se pune România într-un pericol major şi ar trebui să avem grijă. Pro România zice că e de stânga, dar vrea să se ducă către un grup care este un mix de direcţii, de doctrine. Cred că acest grup al lui Macron se va sparge în maxim trei luni după alegeri, adică, după ce se vor obţine nişte funcţii. După organizarea Parlamentului European se sparge. Cei de la USR – Plus nu ştiu unde sunt. Am auzit în campanie şi ceva de genul, „nu ne interesează cu cine sunt la Bruxelles, ci doar să facă treabă”. Ok, dar la Bruxelles lucrurile stau altfel. Trebuie să ai nişte tovarăşi de drum cu care să poţi să faci treabă, pentru că acolo se face ceva pentru toată Europa, nu se face separat pentru fiecare ţară.  Eu nu înţeleg de exemplu către ce merge Macron…el merge către drumul său, dar eu nu l-am înţeles şi ca mine mai sunt şi alţii. Cei de la ALDE nu ştiu unde se duc pentru că au şi nişte discuţii. Aşadar, cele mai folositoare voturi pentru România vor fi cele care se vor duce către PNL, pentru că aici se ştie clar ce se întâmplă. Vor fi şi cei de la extremişti foarte mulţi, dar nu mai mulţi ca în 2015. Este de văzut ce vor face britanicii. Pentru că ei vin, participă la formarea PE şi în octombrie ar trebui să plece…Eu totuşi dau mai multe şanse rămânerii, decât plecării. Dar clasei politice britanice i se va da o notă mică, e penibilă, efectiv. Nu britanicii, nu cetăţenii, ci clasa politică…

      Scandalul din Austria, credeţi că este întâmplător…acum cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare ??  

           Nu, desigur. Nimic nu este întâmplător şi mai ales că vorbim de un moment de acum doi ani, de o înregistrare de acum doi ani. Cred că s-a întâmplat ceva între Austria şi Rusia, ruşii au publicat într-un ziar german tocmai pentru a complica discuţia. Asta e părerea mea. Vom vedea ce se s-a întâmplat mai clar. Se pot face tot felul de supoziţii. Poate Cancelarul Austriei s-a gândit cum să aibă o majoritate, poate că ruşii s-au supărat că nu li s-a dat ceea ce li s-a promis. Poate au găsit unii înregistrările….astăzi, aceste discuţii sunt foarte complicate. E greu de apreciat cine…dar e clar că e cu intenţie.

Despre sondajul IMAS făcut public recent ce părere aveţi. Este încurajator pentru PNL ?

Este foarte încurajator, nu este foarte departe de propriile noastre sondaje, dar rămân la părerea mea, cel mai bun sondaj e cel de luni dimineaţă. Cert este că pe naţional, PNL-ul are toate şansele să bată PSD-ul. Şi dacă va fi aşa…PSD va avea ceva probleme interne. Dar şi aici rămâne de văzut…

V-au spus oamenii dacă pun ştampila pe PNL…_?!

Da…dar, am întâlnit şi oameni care mi-au spus direct că vor vota PSD şi le-am spus că va fi şi mai rău ca acum. Şi mi-au spus că mai rău nu se poate şi le-am explicat că se poate şi să facă comparaţie între Guvernul Năstase şi actualul guvern. E o mare diferenţă şi ca nivel de educaţie şi ca nivel de competenţă. Aşa că…se poate şi mai rău. Adică, am întâlnit tot felul de oameni. Dar eu mă adresez în mod special tinerilor. Pentru că la aceste alegeri va fi despre ei. Tinerii trebuie să vină să voteze DA la Referendum şi apoi să voteze şi pentru europarlamentare, dar să nu voteze PSD – ALDE, pentru că se poate şi mai rău….