Închisoare cu suspendare pentru procurorul care a cerut favoruri sexuale unei tinere cercetate de un coleg

0
336

Procurorul Dragoș Cristian Cerăceanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, a fost condamnat, miercuri, de magistrații Curții de Apel Craiova, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru infracțiuni de corupție și plata sumei de 5.500 de lei cheltuieli judiciare. Mai exact, pentru că a cerut favoruri sexuale unei tinere cercetate de un coleg de-al său. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

După un an de judecată, magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat, miercuri, 21 mai a.c., sentința în cazul colegului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova – procuror Dragoș Cristian Cerăceanu (în prezent suspendat din funcție). Acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova pentru că ar fi cerut favoruri sexuale unei tinere de 23 de ani cercetate de un coleg de-al său, dezvăluindu-i în schimb că are telefonul ascultat. Instanța l-a găsit vinovat pe Cerăceanu de fapte de corupție și l-a condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

În această perioadă, bărbatul trebuie să respecte o serie de obligații impuse de instanță: „Obligă inculpatul, pe durata termenului de încercare, să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă şi orice deplasare ce depăşeşte opt zile precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de subzistenţă”, se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Craiova. În plus, inculpatul a fost obligat și la plata sumei de 5.500 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție atât de inculpat cât și de procurorii DNA.

Reamintim că, pe 31 mai 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a procurorului Dragoş Cristian Cerăceanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată. În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia s-a reţinut următoarea stare de fapt: „În zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, inculpatul Cerăceanu Dragoş Cristian, în mod repetat, a folosit în mod direct, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, deţinute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova într-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror, informaţii despre care a avut cunoştinţă în mod legal, în cadrul activităţii de serviciu, încunoştinţând persoana învinuită în acel dosar că îi sunt interceptate convorbirile telefonice şi că se va dispune faţă de ea măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. Inculpatul a transmis respectivele informaţii acelei persoane în scopul obţinerii de avantaje nepatrimoniale”, au comunicat reprezentanții DNA Craiova la momentul respectiv.

Mai exact, procurorul a cerut favoruri sexuale unei tinere, Cosmina Sascău, de 23 de ani, din comuna Sfinţeşti, judeţul Teleorman, cercetată alături de Dorina Afrem, de 45 de ani, din Craiova, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi devalidare, respectiv instigare la comiterea celor două infracţiuni. Cele două, ambele angajate ale casei de amanet Mega Aur SRL Craiova, au sustras din casierie, în a doua jumătate a anului 2012, suma de 372.994 lei, iar ca să acopere „gaura” au întocmit contracte false de amanet.