Despre Alexandru Ciorănescu, în seria de conferinţe „Mari necunoscuţi ai culturii române”

0
383

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” vă invită astăzi, ora 17.00, în Sala „Marin Sorescu”, la o nouă prezentare în cadrul seriei de conferinţe „Mari necunoscuţi ai culturii române” realizate de prof. univ. dr. Mihaela Albu. De această dată se va vorbi despre Alexandru Ciorănescu (1911-1999) – diplomat, director literar, dramaturg, enciclopedist, eseist, lingvist, etimolog, istoric, poet, prozator, bine cunoscut nu numai în România, ci şi în Franţa şi Spania, ca Alexandre Cioranescu şi Alejandro Cioranescu.

Licenţiat în filologie română şi franceză la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, doctor în litere la Sorbona, Alexandru Ciorănescu a fost apoi lector de limba şi literatura română la Universitatea din Lyon (1938-1940) şi consilier cultural al Legaţiei române din Paris (1940). A trăit în exil între anii 1946-1999, fiind profesor de Limba şi literatură franceză, ţinând şi cursuri de literatură italiană şi portugheză, de limba română sau de literatură comparată la Universitatea din La Laguna (Tenerife). Tot aici a fost membru al Institutului de Studii Canariene, în cadrul căruia a condus Secţiile de bibliografie şi istorie. Ca semn de omagiu şi recunoştinţă faţă de unul dintre cei mai importanţi istorici şi geografi ai Insulelor Canare, în oraşul Santa Cruz de Tenerife o strada poartă numele „Alejandro Ciorănescu”.

«În condiţiile în care, timp de mai multe decenii, aproape întreg fenomenul cultural românesc din afara graniţelor a fost interzis, numele multora dintre scriitori – şi cu atât mai mult activitatea lor – au rămas necunoscute publicului larg. Scrieri importante, apărute pentru prima oară în exil, cărţi, ziare, reviste sunt repere neidentificate încă în totalitate – şi nici la cota necesară – pe harta literaturii române. Reintegrarea/ recuperarea exilului cultural are loc astăzi în mod firesc şi sistematic în toate ţările din estul Europei. Propunerea noastră vine în continuarea acestei acţiuni, prin prezentarea celor mai importante personalităţi care şi-au făcut din nume un renume în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Astfel, conferinţele lunare de la Biblioteca Judeţeană vor prezenta celor interesaţi figuri importante ale culturii române, impuse pe plan universal şi aproape necunoscute publicului românesc», explică prof. univ. dr. Mihaela Albu iniţierea seriei de conferinţe „Mari necunoscuţi ai culturii române”.

Mihaela Albu a fost, între 1999 şi 2004, visiting professor la Universitatea Columbia (New York). A publicat studii, eseuri, critică literară (peste 150 de articole în reviste academice şi literare), poezie şi proză în România, în Statele Unite, Canada, Israel, Republica Moldova, Germania, Italia, Serbia, Anglia şi 20 de volume de critică literară, poezie şi proză.