Doljul, ferit de bolile provocate de muşcătura de căpuşe

1
432

Chiar dacă numărul doljenilor înţepaţi de căpuşe în ultimele săptămâni este destul de mare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat ieri că, până în prezent, nu a fost diagnosticat niciun caz de boală Lyme. 

Afecţiunea transmisă prin muşcătura de căpuşă a stârnit însă îngrijorare în mai multe oraşe ale ţări. Din acest motiv, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au prezentat ieri premierului României, Victor Ponta, un raport referitor la bolile provocate de muşcătura de căpuşe.

Surprinzător însă, potrivit specialiştilor, până pe data de 13 mai a.c., numărul cazurilor de borrelioză era mult mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în 2012 au fost confirmate 34 de cazuri de borrelioză din 208 suspecte, anul trecut numărul celor care au contactat acestă boală era aproape dublu – 62 de cazuri din 130 de suspiciuni. Cu toate acestea, bolile infecţioase transmise prin muşcătura de căpuşă sau cea de ţânţar, înregistrează o anumită creştere în întreaga Europă, înmulţirea căpuşelor fiind favorizată de schimbările climatice. Tocmai din această cauză, începând din anul 2010, atât borrelioza Lyme, cât şi encefalita de căpuşe se află sub monitorizare, în supraveghere epidemiologică.

Nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bolii Lyme

În fiecare an, cele mai multe cazuri de muşcături de căpuşe se înregistrează în lunile mai-iunie, motiv pentru care specialiştii au lansat în această perioadă şi o serie de recomandări către populaţie. Printre sfaturi se numără distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, a populaţiei de căpuşe, în cazul în care se observă şi se constată prezenţa acestei, dar şi protecţia individuală – haine cu mânecă lungă, pantaloni – în cazul deplasării în zone cu risc. La fel de importantă este prezentarea la medic, în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele – atât în scopul exatragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome. În situaţia în care, în jurul muşcăturii de căpuşe, apare roşeaţă şi „erupţie” caracteristică borreliozei recomandarea este aceea de a merge la un medic infecţionist.

Important de ştiut este faptul că borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la muşcătura căpuşelor. Specialiştii mai spun că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile, sunt purtătoare ale borrelia.

1 COMENTARIU

  1. nu stiu de unde stiti totul? sa va spun de ce – sotul meu a fost muscat si am fost cu el la urgenta pt.al curata pt ca el a rupt capusa din greseala,am fost trimisi pe calea bucuresti la infectioase si acolo nu s-a facut nici o analiza a sangelui,i sa dat o reteta cu antibiotic si o crema deci nu se stie exact pt ca la noi nu se mai implica nimeni din cadrele medicale.la revedere si o zi buna

Comments are closed.