Ziua comunei Călăraşi – o paradă de tradiţii

0
527

De Sfântul Constantin şi Elena, pe Valea Dunării a fost sărbătoare. Călărăşenii au aniversat ziua comunei, tradiţie instituită, ad-hoc, în urmă cu opt ani de primarul Vergică Şovăilă împreună cu reprezentanţii Consiliului Local. Ediţia din acest an a impresionat, fiind o adevărată paradă culturală.  Un alai cu sute de costume populare olteneşti, dar şi din regiunea Bretagne, au făcut deliciul privitorilor. Francezii, prezenţi la eveniment ca urmare a unei asocieri între satul Sărata şi localitatea Chartres de Bretagne, realizată în urmă cu 20 ani, au atras atenţia prin portul lor popular, datând din secolul al XIX-lea, dominat de culorile gri, negru şi bleumarin, dar şi prin dansurile specifice zonei. Aceştia au susţinut scurte reprezentaţii, în plină stradă, sub privirile curioase ale călărăşenilor.

Sombreros Mariachii, dar şi solişti ai grupului Celtic din Bretania au deschis programul festiv însoţind, cu ritmuri muzicale alternante, româneşti şi franţuzeşti, “Parada portului popular”, ce a pornit din faţa Primăriei Călăraşi spre stadionul din comună, unde ştafeta a fost preluată de cunoscuţi solişti de muzică populară. Alaiul a fost îngroşat de localnici, care, odată ajunşi pe platoul de iarbă verde al comunei, au fost atraşi repede de grătarele încinse pe care sfârâiau de zor mititeii şi de berea pusă la rece.

Ziua Comunei Călăraşi este cunoscută printre primarii din Dolj. Ca şi la ediţiile precedente, mulţi din primii gospodari ai comunelor doljene au ţinut să fie aproape de călăreşeni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene – prefectul de Dolj, Nicolae Giugea fiind şi el prezent la eveniment. În acest an, lor li s-a alăturat şi primarul din Dănciuleşti, judeţul Gorj, dar şi invitaţi de peste graniţe: primarul din localitatea bulgărească Hairedin, precum şi primarul din Chartres de Bretagne, Philippe Bonnin.

«Aceasta este cea de-a VII-a ediţie a „Zilelor localităţii Călăraşi”. Ar fi trebuit să fie ce-a de-a VIII-a, dar în anul 2006, din cauza inundaţiilor, nu am mai organizat nici un fel de festivitate. Este o manifestare care a apărut spontan, în urmă cu opt ani, în Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la propunerea mea şi a Consiliului Local de atunci. Această sărbătoare îi mai scoate pe oameni din cotidian, mai socializează, pentru că la atâta muncă este nevoie şi de o astfel e ieşire. Avem plăcerea ca în această zi frumoasă, care pentru noi este una mare, să avem alături un grup de francezi care au venit aici şi cu Grupul Celtic, care ne-a prezentat costumaţia populară specifică Bretaniei, şi ne-au încântat cu muzica din zona de Nord a Franţei. De fapt, ei ne-au întors nouă vizita, pentru că am fost şi noi la ei de două ori cu Ansamblul „Bordeiaşul”», a spus primarul Vergică Şovăilă.

Relaţii vechi de două decenii

Vizita francezilor la Călăraşi se bazează pe existenţa unor relaţii de colaborare începute de două decenii, materializate prin mai multe investiţii în satul Sărata. Este vorba de o centrală telefonică cu 300 de abonaţi, la care francezii au venit cu toate materialele necesare, un grup sanitar la Şcoala nr. 1 şi un dispensar uman. „Nu este numai ziua comunei. În această perioadă sărbătorim şi 20 de ani de la apariţia Asociaţiei „Chartres de Bretagne”, dar şi zece ani de la înfrăţirea celor două localităţi – Călăraşi şi Chartres de Bretagne. De-a lungul timpului am realizat mai multe lucruri împreună. Relaţiile cu francezii au început după revoluţie, printr-o scrisoare pe care ei ne-au trimis-o pentru ca satul Sărata, aflat în plan pentru restrângerea locuinţelor, să nu fie demolat. Atunci un profesor de Franceză le-a răspuns că suntem de acord. Şi astfel s-a realizat prima asociere între Chartres de Bretagne şi Sărata. În anul 2000 s-a făcut înfrăţirea cu Călăraşi. Din patru în patru ani, la fiecare legislatură noi suntem invitaţi la ei cu ansamblul nostru. Dar în acest interval de patru ani ei au mai chemat tineri acolo, care au mers să vadă cum se lucrează la ei şi chiar au lucrat pe diferite domenii”, a explicat primarul comunei Călăraşi.

Costumaţia purtată de Grupul Celtic este specifică Nordului Franţei, culorile fiind în alternanţa gri-negru-bleumarin. Toate costumele datează de la 1870 şi au aceste culori triste pentru că tot timpul bărbaţii plecau la război, iar femeile rămâneau singure acasă. Au pe cap un fel de pălăriuţă, de fapt o broderie de mărimi diferite, care se poartă în funcţie de vârstă. Cele ale femeilor tinere sunt mai mari şi mai vesele – poupette –, iar pentru cele mai în vârstă sunt sub forma unei pălării de doică – polka. În rest costumaţia este formată dintr-o rochie de culoare închisă peste care se pune o broderie – coller –, prinsă în spate cu o bijuterie. Peste rochie vine şorţul – tabliar – şi obligatoriu trebuie să poarte pantofi cu toc. La bărbaţi costumaţia este mult mai simplă. Au o jiletcă – gilet, în franceză –, pe sub ea o vestă, cămaşă şi în loc de cravată poartă sardin, un fel de şiret ornamental, iar la brâu, o centură.

Călăraşul îşi face „odaie de zestre” cu bulgarii

Relaţia cu francezii nu este singura colaborare internaţională a Călăraşului. De patru ani, comuna s-a „înfrăţit” şi cu localitatea Hairedin din Bulgaria, relaţie care a favorizat şi realizarea unor proiecte de viitor. „Odaia cu zestre” este primul proiect care se va materializa în perioada următoare. Acesta constă în amenajarea unei încăperi în fiecare din cele două localităţi, unde vor fi expuse costume tradiţionale româneşti şi bulgăreşti, covoare şi ţesături, precum şi alte obiecte de artizanat. Primarul Călăraşului se gândeşte chiar ca din banii acestei investiţii să achiziţioneze şi costume populare pentru ansamblul din localitate. În semn de prietenie faţă de călărăşeni, edilul din Hairedin le-a adus o icoană, care să-i ajute în împlinirea planurilor de investiţii. Cadoul i-a fost înmânat primului gospodar al comunei doljene.

“E o onoare să fiu prezent la această sărbătoare şi să vă predau miile de salutări de la comunitatea bulgară din Hairedin. Sunt încântat de ceea ce văd azi, de realizările pe care le-aţi făcut împreună cu primarul Şovăilă. Şi sunt convins că, folosind puterile pe care le aveţi şi finanţările de care dispuneţi, o să faceţi mai mult. Mă bucur să văd aceste tradiţii pe care le-aţi prezentat şi o să fiu şi mai fericit să fim împreună cu localnicii din Hairedin. Cu respect faţă de primarul vostru, în faţa căruia mă înclin, vă fac cadou o icoană a Sfintei Marii de la o mănăstire din Bulgaria, cu dorinţa de a vă sprijini frumoasele idei pe care le aveţi pentru a le duce la îndeplinire”, a spus edilul bulgar.

Alături de oaspeţii de seamă, călărăşenii au petrecut până seara târziu pe muzica cunoscuţilor solişti Lavinia Bârsoghe, Sanda Argint, Luminiţa Ţicleanu, Valentin Samfira, Cristina Gheorghiu, Nicoleta Lăcătuşu, Eugenia Nedişan, Ştefan Vlad, Ciri Mayer, dar şi a formaţiei Sombreros Mariachii.

Vergică Şovăilă

Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi: „La ceas de sărbătoare le urez călărăşenilor multă sănătate, pentru că asta este cea mai bună acum. Trecem prin perioade grele, dar am fost alături unii de alţii şi ne înţelegem. Trebuie să trecem de aceste necazuri şi încerc şi eu, în ceea ce mă priveşte ca primar, să fac tot ce depinde de mine şi de Consiliul Local, în aşa fel încât să putem realiza ceva pe viitor. Mă refer la toate lucrurile care le sunt lor benefice, chiar la înfiinţarea unei asociaţii agricole, am înfiinţat şi o asociaţie silvică pentru a împiedica furtul lemnelor. Toate aceste lucruri le fac cu multă plăcere, pentru că primarul e vremelnic şi trebuie să lase ceva în urmă, încât generaţiile viitoare să poată să beneficieze de ele. Eu asta am avut ca ţel şi sper să reuşesc”.

A fost inaugurat „Parcul Tineretului”

Spectacolul de Ziua Comunei nu a fost singurul dar făcut în aceste zile călărăşenilor. Ieri, primarul împreună cu delegaţia franceză din Bretania au participat la inaugurarea a trei proiecte de investiţii finalizate: Parcul Tineretului din localitate, promis încă de acum opt ani, stadionul multifuncţional şi, de asemenea, alimentarea cu apă în satul Sărata. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, şi satul Călăraşi a fost prins într-un masterplan în valoare de 4.200.000 euro fără TVA, la un loc cu mai multe localităţi din Dolj.

Se vor construi două grădiniţe

În prezent există două proiecte pentru învăţământul preşcolar. Primarul Vergică Şovăilă a anunţat că este posibil ca în acest an să înceapă construirea a două grădiniţe: una la Călăraşi şi alta la Sărata. Grădiniţa din Călăraşi va fi cu program prelungit şi se adresează copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Aceştia vor beneficia de masă şi de asistenţă specializată.

Încă 6 km de asfalt

Călăraşul a fost prins într-un proiect ce are ca obiectiv asfaltarea a 10.000 km de drum la nivel naţional. „Avem deja aprobat un proiect pentru asfaltarea a 5.700 m de drum în cele două sate. Am intrat în programul care prevede asfaltarea a 10.000 de km la nivelul ţării”, a spus primarul Vergică Şovăilă.

ALINA DRĂGHICI şi CARMEN RUSAN