Proiectul SoNoRo Conac, inaugurat cu un concert la Muzeul de Artă Craiova

0
406

A VII-a ediţie a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franţa şi anunţă un program „À la française”! În perioada 24 aprilie – 11 iulie 2019 au loc 16 concerte în clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc, multe dintre ele construite în stilul eclectic francez al începutului de secol XX, perioadă de maximă înflorire arhitectonică a țării noastre.

SoNoRo Conac va debuta mâine, 24 aprilie 2019, ora 17.00, cu un concert la Muzeul de Artă din Craiova, impresionantul palat al celui mai bogat român din perioada interbelică, Jean Mihail. „Acest minunat exemplu de arhitectură eclectică europeană și academism francez a fost construit de arhitectul francez Paul Gottereau, de unde și multiplele similarități cu Palatul Cheverny de pe Valea Loarei”, subliniază organizatorii. În repertoriul serii figurează lucrările lui Franz Schubert, Maurice Ravel și Jean Cras, în interpretarea lui Francesco Ionașcu, vioară, Răzvan Popovici, viola, și Marcin Sieniawski, violoncel.

Printre palatele, castelele şi conacele ce vor găzdui concertele ediției din acest an se număra  Castelul Bran, Palatul Peleș din Sinaia, Palatul Regal din București sau altele mai puțin cunoscute, precum Castelul din Arcuș și Castelul Haller. Acestora li se adaugă bisericile fortificate din Criț, Meșendorf și Viscri, Sinagoga Neoloagă din Oradea și Abația Cisterciană de la Cârța, dar și clădirile ce adăpostesc instituții publice precum Palatul Comunal din Buzău, Cercul Militar din Brașov sau Biblioteca Astra din Sibiu.

***

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac – ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. „SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, se precizează într-un comunicat de presă.

Proiectul SoNoNo Conac este inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România. Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

 

Programul complet al concertelor SoNoRo Conac, incluse în Sezonul România-Franța:

24 aprilie – Muzeul de Artă din Craiova, jud Dolj

8 mai – Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău

9 mai – Castelul din Arcuș, jud. Covasna

10 mai – Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș

11 mai – Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu

12 mai – Palatul Peleș, jud. Prahova

30 mai – Palatul Regal, București

31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov

1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov

2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov

3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov

7 iulie – Sinagoga Neoloagă din Oradea, jud. Bihor

8 iulie – Biblioteca Astra din Sibiu, jud. Sibiu

9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov

10 iulie – Biserica Cisterciană de la Cârța, jud. Sibiu

11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș