Micii artiști populari ai Centrului social „Best Life”, pe urmele bunicilor

0
783

Copiii Centrului social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei participă, în perioada aprilie – mai 2015, la o serie de ateliere de creație tradițională, desfășurate la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj. Acestea sunt coordonate de tinere studente ale Facultății de Litere, voluntare ale CJCPCT Dolj, în cadrul proiectului „Micul artist popular, pe urmele bunicilor”.

Potrivit inițiatorilor, prin acest proiect „copiii descoperă frumusețea creației populare, sunt creativi, își vor construi propria gospodărie țărănească, vor descoperi frumusețea costumului popular, vor desluși tainele poeziei populare”. În cadrul primului atelier, beneficiarii Centrului social „Best Life” au pictat pe ouă, cu prilejul sărbătorilor pascale, iar marți, 21 aprilie, au confecționat păpuși inedite din foi de porumb, urmând ca la întâlnirea viitoare să realizeze oițe pe scoarță de copac.

Una dintre tinerele voluntare, Matei Corina Elena, a mărturisit că ideea folosirii foilor de porumb ca material pentru confecționarea diverselor obiecte a preluat-o de la mama sa. „Mama mea, alături de fratele dânsei, lucra covoare din foi de porumb și m-am gândit că în felul acesta se poate realiza și altceva, cum ar fi păpuși. Am rugat-o să mă învețe să lucrez cu aceste foi și într-un final am reușit să confecționez o pereche, o păpușă și un păpușoi. Păpușile sunt sută la sută din porumb”, a mărturisit Matei Corina, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere și una dintre fondatoarele Cercului de Folclor al facultății craiovene.

Copiii au fost încântați de aceste lucrări și au spus că își doresc să participe în continuare la asemenea ateliere, pentru a avea cât mai multe păpuși create chiar de ei. „Este pentru prima dată când am o păpușă din foi de porumb pe care am făcut-o eu. Nu este deloc greu și mi-a plăcut foarte mult pentru că voluntarele care ne-au învățat sunt foarte drăguțe cu noi și ne explică foarte frumos”, a adăugat Miriam, din cadrul Centrului „Best Life”.

Atelierele de creație se derulează în baza parteneriatului cultural încheiat între Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și Centrul social pentru copii „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei.