Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au respins, săptămâna trecută, ca nefondate, recursurile declarate în dosarul “Mioriţa” de unul dintre inculpaţi şi de părţile civile, ca nefondate. În aceste condiţii, pentru că decizia pronunţată joi, 18 aprilie a.c., de magistraţii ÎCCJ este definitivă, cei doi olteni acuzaţi de uciderea lui Ion Rambela, cioban la o stână din comuna doljeană Teslui rămân cu pedepsele primite de la Tribunalul Dolj, respectiv 21 şi 4 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, cel de-al treilea inculpat, care s-a ales cu oile, urmând să execute 5 ani de închisoare.
Pe 25 martie 2010, poliţiştii doljeni au fost anunţaţi că într-o zonă cunoscută drept “Pădurea de Salcâmi”, de pe raza comunei Teslui, a fost găsit un cioban cu capul zdrobit în urma unor lovituri de bâtă. S-a stabilit că victima era Ion Rambela, de 49 de ani, din judeţul Vâlcea, angajat ca cioban la stâna de la Teslui ce-i aparţinea lui Mitică Ciorobea, iar oile pe care le îngrijea acesta dispăruseră. În urma unei anchete care a durat mai bine de un an, s-a stabilit că autorii erau Adrian Ivaşcu, de 24 de ani, împreună cu Florin Drăghici, în vârstă de 16 ani, tot ciobani, ambii din comuna Cezieni, judeţul Olt, învecinată cu Teslui.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj care au coordonat cercetările în cauză, ca să facă rost de bani pentru sărbătorile pascale, în luna martie 2010, Adrian Ivaşcu şi Florin Drăghici au hotărât să fure mai multe oi de la stâna lui Ciorobea. S-au înţeles cu Cristinel Gabriel Bădescu zis “Paganel”, tot din Olt, să-i vândă oile cu un milion de lei vechi pe bucată. Pe 25 martie 2010, Ion Rambela a scos la păscut turma de oi, Ivaşcu şi Drăghici l-au întâlnit, primul dintre ei lovindu-l cu un ciomag pe care îl avea asupra sa, în cap, până n-a mai mişcat. „Inculpatul Ivaşcu Adrian s-a îndreptat spre ciobanul Rambela Ion şi, cu un ciomag pe care îl avea asupra sa, a început să lovească victima în zona capului. Urmare loviturilor, victima Ramblea Ion s-a prăbuşit la pământ, cu faţa în sus, iar Ivaşcu Adrian i-a mai aplicat două lovituri cu ciomagul în zona capului, lăsându-l inconştient, fără ca inculpatul Drăghici Florin să aibă vreo participaţie la această agresiune. Imediat, pe timp de noapte, inculpaţii Ivaşcu Adrian şi Drăghici Florin au sustras întreaga turmă de oi şi au îndreptat-o spre Valea Frăsinetului din judeţul Olt”, au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor trei. Acolo ar fi trebuit să se întâlnească cu Bădescu, doar că acesta, împreună cu doi prieteni au plecat cu maşina către locul de întâlnire şi acolo, cu farurile aprinse, le-au ieşit în cale lui Ivaşcu şi lui Drăghici strigând “Stai! Poliţia”, lucru ce i-a pus pe fugă pe ultimii doi.
După activităţi intense de cercetare, pe 27 aprilie 2011 Ivaşcu, Drăghici şi Bădescu au fost reţinuţi, ulterior fiind şi arestaţi preventiv. Cei trei au declarat recurs împotriva măsurii arestării preventive, recurs judecat pe 29 aprilie 2011 de Curtea de Apel Craiova, care l-a eliberat pe Cristinel Gabriel Bădescu.
Sentinţa dată pe fond a fost menţinută
Pe 7 mai 2012 judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat pe Adrian Ivaşcu la 21 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie, pe Florin Drăghici la 4 ani, iar Cristinel Gabriel Bădescu a primit 5 ani. În plus, aceştia au fost obligaţi prin aceeaşi sentinţă la plata unor despăgubiri în valoare de peste 30.000 lei faţă de părţile civile, la care se adaugă suma de 14.400 lei cheltuieli judiciare.
Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut apel, soluţionat miercuri, 28 noiembrie de Curtea de Apel Craiova. Magistraţii au respins, ca nefondate, apelurile inculpaţilor şi ale părţilor civile şi au menţinut pedepsele primite de cei trei de la Tribunal.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Ivaşcu şi de părţile civile, respectiv urmaşii lui Rambela. Joi, 18 aprilie a.c., magistraţii Curţii Supreme au respins, tot ca nefondate, recursurile declarate de Ivaşcu Adrian şi de părţile civile Ciorobea Mitica şi Jilavu Traian împotriva deciziei penale nr. 359 din data de 28 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Craiova. Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului Ivaşcu durata prevenţiei de la 27 aprilie 2011 la 18 aprilie 2013, obligând recurentul la plata sumei de 350 lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia este definitivă. Având în vedere că Ivaşcu este deja în penitenciar, se vor emite mandate de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele celorlalţi doi inculpaţi, de prinderea şi încarcerarea lor urmând să se ocupe poliţiştii de la localităţile de domiciliu ale condamnaţilor.